Sos Marinara

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
cukier mozna zastąpić miodem
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
olej
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Sos Marinara

W dzisiejszych czasach, gdy każdy z nas jest zabiegany coraz częściej decydujemy się na zakup gotowych sosów do pizzy, makaronów, zapiekanek czy np. grilla. Zapominamy, że zawierają one mnóstwo sztucznych dodatków a i nie są tanie. A przecież często w prosty i szybki sposób możemy zrobić je w domu.

Klasyczny sos marinara to podstawa różnych innych sosów. Jest to bardzo popularny sos pomidorowy, pochodzący z Włoch. Można go dowolnie modyfikować i wzbogacać swoimi ulubionymi dodatkami np. oliwkami, kaparami, ostrą papryczką czy anchois. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

W skład podstawowej wersji wchodzą pomidory, cebula, czosnek i zioła. Mimo tych kilku składników sos jest bardzo wyrazisty w swoim smaku.

Stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań kuchni włoskiej, np. makaronów, ryżu, pizzy,  ravioli, klopsików czy pieczonych mięs. Zawsze można przygotować jego większą ilość, gdyż z powodzeniem nadaje się do zamrożenia.

Kroki

1
Zrobione

Cebule i czosnek obierz a następnie drobno posiekaj. Na patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij.

Następnie dorzuć czosnek i podsmaż całość przez ok. minutę. Mieszaj, żeby czosnek się nie przypalił.

2
Zrobione

Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj cukier, bazylię i oregano. Odstaw do ostygnięcia.

Spróbuj sos i ewentualnie dopraw go do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smacznego.

Poprzedni przepis
Cykoria zapiekana w szynce parmeńskiej i sosie śmietanowo serowym
Następny przepis
Spaghetti z kurczakiem i kapustą pak choi
Poprzedni przepis
Cykoria zapiekana w szynce parmeńskiej i sosie śmietanowo serowym
Następny przepis
Spaghetti z kurczakiem i kapustą pak choi

Dodaj swój komentarz