• Home
  • Warzywa
  • Cykoria zapiekana w szynce parmeńskiej i sosie śmietanowo serowym

Cykoria zapiekana w szynce parmeńskiej i sosie śmietanowo serowym

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
3 większe jasne cykorie
2 łyżki masła
12 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
250ml śmietany 30%
40g startego parmezanu
90g startego żółtego sera
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Cykoria zapiekana w szynce parmeńskiej i sosie śmietanowo serowym

To świetny pomysł na przystawkę lub samodzielne danie. Bardzo proste w wykonaniu , a jednocześnie smaczne i ładnie się prezentuje na talerzu.

Tym razem główną bohaterką dania jest cykoria. Znacie jej smak z lekką goryczką? Ostatnio w sklepie wpadło mi w ręce opakowanie cykorii. Już od dawna miałam w planach wypróbować w moich kulinarnych podbojach to ciekawe warzywo, ale jakoś tak nigdy nie było do tego okazji. Dzisiaj bez problemu można dostać cykorię w Lidlu czy w Biedronce. Nie jest u nas popularnym warzywem, jednak powinniśmy ją wprowadzić do naszej diety jak najczęściej gdyż ma duże walory odżywcze i właściwości lecznicze.

Cykoria zapiekana w szynce i sosie śmietanowo serowym to ciekawe połączenie smaków. Danie jest bardzo smaczne i na pewno zagości na waszym stole nie raz.

Kupując cykorią zwracajcie uwagę na jej kolor – można powiedzieć, że im bielsza tym lepsza. Ta bardziej zielona ma więcej goryczki. W białej jest ona prawie niewyczuwalna. Aby pozbyć się goryczki można np.  zanurzyć twarde końcówki w osolonej wodzie i pozostawić na około godzinę.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Cykorię obierz z pierwszych powiędłych liści, umyj i osusz. Przekrój na pół.

2
Zrobione

Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, włóż cykorie i smaż na małym ogniu aż się skarmelizują. Pod koniec dodaj do cykorii czosnek.

3
Zrobione

W garnku podgrzej śmietankę, dodaj do niej parmezan, około 60g startego żółtego sera oraz łyżkę masła na którym były smażone cykorie, Gdy sery się rozpuszczą, zdejmij sos z ognia.

4
Zrobione

Na dno naczynia do zapiekania wlej kilka łyżek sosu. Połówki cykorii owiń wędlina i układaj w naczyniu jedną obok drugiej.

5
Zrobione

Wlej sos tak aby nie przykrył cykorii. Posyp resztą sera.

6
Zrobione

Wstaw cykorie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 25-30 min.
Smacznego!

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Kolorowe marchewki z kaszą orkiszową i pomarańczami
Następny przepis
Sos Marinara
Poprzedni przepis
Kolorowe marchewki z kaszą orkiszową i pomarańczami
Następny przepis
Sos Marinara

jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz