• Home
  • Inne
  • Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki

Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki

12 2

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
2 filety z kaczki
sól
pieprz
Sos (opcjonalnie) :
1/2 szkalnki wytrawnego czerwonego wina
garść suszonej żurawiny lub 2 łyżki żurawiny ze słoika
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka masła
  • 30 min
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki , to nic innego jak soczysty, kruchy, z delikatnie czerwonym mięsem i pyszną chrupiącą skórką rozpływający się w ustach kawałek mięska. Polecam go wszystkim. Tym którzy uwielbiają kaczkę, jak również tym którzy jej nie mieli jeszcze w ustach. Bez wątpienia stek z kaczki będzie smakował również fanom klasycznych steków wołowych. Ma doskonały smak i jest pyszny. W niecałe pół godziny używając wyłącznie dwóch przypraw – soli i pieprzu,  mamy na talerzu „królewskie danie”. Mięso to jest bardzo delikatne i wymaga „dopieszczenia”, musimy się więc podczas przygotowania trzymać kilku ważnych zasad.  Ale to zupełnie nie wypływa na trudność jego przyrządzenia.

Najważniejsze zasady to :

  • wyciągnij mięso z lodówki na minimum godzinę przed smażeniem, musi mieć temperaturę pokojową, osusz go dokładnie np. papierowym ręcznikiem.
  • piersi kładź na zimną patelnię (bez dodatku tłuszczu) i układaj zawsze skórą do dołu
  • nie wolno mięsa nakłuwać widelcem podczas smażenia ponieważ wyciekną soki i będzie suche i niedobre
  • ważne jest również to, żeby trzymać się czasu i nie przesmażyć mięsa

Steki z kaczki można podać z ulubionymi dodatkami lub polać sosem np. słodkim żurawinowym na czerwonym winie. Całkiem dobrze będą smakowały z pieczonymi ziemniakami czy frytkami oraz wszelkiego rodzaju sałatkami, najlepiej ze świeżych warzyw. Ruszajmy więc do kuchni na kacze podboje  🙂

Kroki

1
Zrobione

Pierś z kaczki wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowaniem. Dzięki temu mięso będzie miało temperatury pokojowej i zachowa soczystość. Osusza ręcznikiem papierowym. Skórę natnij w kratkę do samego mięsa, ale staraj się go nie naruszyć.
Delikatnie posól i popieprz mięso z obu stron a następnie wetrzyj przyprawy w skórę kaczki.

Włącz piekarnik do 200 stopni.

2
Zrobione

Filety kaczki połóż na ZIMNEJ patelni skórą do dołu i zapal kuchenkę na pełną moc. Nie używaj żadnego dodatkowego tłuszczu! Czekaj aż temperatura się zwiększy.
Po upływie około 2 minutach mięso powinno zacząć skwierczeć, a tłuszcz się wytapiać. Zmniejsz wtedy od razu moc kuchenki o około 1/3. Smaż na średnim ogniu około 6-7 minut, Czas liczony jest od chwili położenia steków na patelnię. Przesuwaj mięso delikatnie od czasu do czasu, żeby nie przywierało. Pamiętaj żeby go nie nakłuwać, bo wyciekną soki i będzie niedobre. Filety obracaj najlepiej za pomocą szczypiec.
Po około 6 min. skórka powinna być ładnie przypieczona i mieć złoty kolor. Jeżeli chcesz bardziej przypieczoną zostaw mięso jeszcze na małą chwilkę. Przełóż piersi na drugą stronę i smaż przez 5 minut.

3
Zrobione

Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia lub na blaszkę. Dobrze jest żeby naczynie było ciepłe – (najlepiej z piekarnika). Piecz mięso 10 minut. Po upieczeniu wyjmij piersi z piekarnika i ułóż skóra do góry. Mięso musi odpocząć przed pokrojeniem ok. 5 min., aby nie wypłynęły z niego wszystkie aromatyczne soki. Smacznego!

4
Zrobione

Sos (opcjonalnie) :
Na używaną wcześniej patelnię z wytopionym tłuszczem wlej wino. Podgrzewaj dodaj zioła i posiekaną żurawinę. Mieszaj cały czas czekając, aż ciecz odparuje. Jak sos zacznie gęstnieć dodaj masło i wyłącz kuchenkę. Sos podawaj obok pokrojonej w plasterki kaczki.

Flaczki z boczniaków
Poprzedni przepis
Flaczki z boczniaków
Następny przepis
Kotlet z udka kurczaka a’la schabowy
Flaczki z boczniaków
Poprzedni przepis
Flaczki z boczniaków
Następny przepis
Kotlet z udka kurczaka a’la schabowy

Dodaj swój komentarz