







Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki , to nic innego jak soczysty, kruchy, z delikatnie czerwonym mięsem i pyszną chrupiącą skórką rozpływający się w ustach kawałek mięska. Polecam go wszystkim. Tym którzy uwielbiają kaczkę, jak również tym którzy jej nie mieli jeszcze w ustach. Bez wątpienia stek z kaczki będzie smakował również fanom klasycznych steków wołowych. Ma doskonały smak i jest pyszny. W niecałe pół godziny używając wyłącznie dwóch przypraw – soli i pieprzu, mamy na talerzu „królewskie danie”. Mięso to jest bardzo delikatne i wymaga „dopieszczenia”, musimy się więc podczas przygotowania trzymać kilku ważnych zasad. Ale to zupełnie nie wypływa na trudność jego przyrządzenia.
Najważniejsze zasady to :
Steki z kaczki można podać z ulubionymi dodatkami lub polać sosem np. słodkim żurawinowym na czerwonym winie. Całkiem dobrze będą smakowały z pieczonymi ziemniakami czy frytkami oraz wszelkiego rodzaju sałatkami, najlepiej ze świeżych warzyw. Ruszajmy więc do kuchni na kacze podboje 🙂
1
Zrobione
|
Pierś z kaczki wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowaniem. Dzięki temu mięso będzie miało temperatury pokojowej i zachowa soczystość. Osusza ręcznikiem papierowym. Skórę natnij w kratkę do samego mięsa, ale staraj się go nie naruszyć. Włącz i nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. |
2
Zrobione
|
Filety kaczki połóż na ZIMNEJ patelni skórą do dołu i zapal kuchenkę na pełną moc. Nie używaj żadnego dodatkowego tłuszczu! Czekaj aż temperatura się zwiększy. |
3
Zrobione
|
Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia lub na blaszkę. Dobrze jest żeby naczynie było ciepłe – (najlepiej wyjęte z nagrzanego piekarnika). |
4
Zrobione
|
Ukryj komentarze
A temperatury piekarnika to już za trudno żeby podać?
Nie za trudno, przecież jest podana 🙂
(Krok 01 – Na samym końcu)
nie czytasz ze zrozumieniem… w kroku 1 podane jest żeby nagrzać piekarnik do 200 stopni
Dobrze wyszło. Następnym razem, będę jednak zdecydowanie krócej trzymał w piekarniku. Wolę jak jest różowawa po rozkrojeniu. Natomiast cały proces bardzo przydatny. Dzięki. Pozdrawiam
Dzisiaj upiekłem kacze piersi wg waszego przepisu, wyszły przepyszne. Polecam,szybki i smaczny przepis.
Stek z kaczki pyszny, troche obawiałem się krótkiego czasu przygotowania mięsa ale stek wyszedł idealny, wg przepisu jest idealny.
Dziękuję za przepis. Filet z kaczki wyszedł super. Trochę dłużej potrzymałam na patelni a w piekarniku 2 minuty dłużej.
Stek wyszedł świetny, polecam 🙂
Jeśli ktoś nie lubi zbyt krwistego mięsa to rzeczywiście można o te dwie, trzy minuty dłużej smażyć i piec. Ja podlałam w piekarniku czerwonym, wytrawnym winem, a wcześniej moczyłam w czerwone winie. Pycha
Wow przepis jest mega !!! właśnie skończyliśmy pyszną kolację dzięki 🙂 🙂 pozdrawiam
Dzień dobry. A do piekarnika wkładamy skórą do góry?
Skórą do góry. 🙂
Uff, dobrze zgadłam z kierunkiem pieczenia, to jedyne czego w przepisie brakowało 🙂 Dzięki wielkie za przepis, nie wiedziałam, że w domu można tak pyszną kaczkę przyrządzić.
Pierwszy raz robilem piersi z kaczki i jest Smakowita dla mnie rewelacja zonie tez smakowalo dzieki i pozdrawiam
A do sosu z żurawiny jakie zioła dodajemy?
Wszystko podane jest w liście składników. (1/2 łyżeczki ziół prowansalskich)
Skorzystałem z tego przepisu poraz pierwszy przygotowując piersi z kaczki. Od tej pory robię ją tylko i wyłącznie wg tego przepisu. Raz z sosem, raz bez zależy czy mam ochotę ale i z sosem i bez jest mega przepyszna. 🙂
Właśnie wtarłem przyprawy i zaraz wrzucam na patelnię 😋
Jakie przyprawy do sosu?
Wszystko podane jest w liście składników. Pozdrawiam