Flaczki z boczniaków

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
400-500g boczniaków
2 marchwki
1 korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki przennej
masło
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego jeżeli nie chesz w 100% potrawy wegetariańskiej, można zastąpić bulionem mięsnym
ostra papryka do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta suszonego imbiru
szczypta tymianku
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz biały może być zwykły
sól

Flaczki z boczniaków to zupa w której z pewnością się rozsmakujecie. Jest znakomita ,bardzo aromatyczna, pachnąca przyprawami. Idealna na pożywny i rozgrzewający posiłek!

  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Flaczki z boczniaków ,czyli mówiąc „prościej” pyszna zupa boczniakowa.  Ale te „flaczki” w nazwie nie są tak zupełnie przypadkowe. Po pierwsze boczniaki  pokrojone w paseczki za sprawą swojej konsystencji oraz blaszek bardzo je przypominają, a po drugie sam smak zupy jest bardzo podobny do klasycznych  flaczków. Do tego stopnia , że zdarzyło mi się kiedyś poczęstować znajomego właśnie „flaczkami z boczniaków”. Gdy tylko spróbował powiedział : ” Rewelacyjne falki”. Najlepsze w tej historii jest to, że gdy dowiedział się,  że je właśnie danie w 100% wegetariańskie i nie ma szans doszukać się w nich choćby kawałeczka czegoś mięsnego stwierdził, że to niemożliwe. Zawsze gdy gotuję tę zupę i przypomni mi się ta historia to śmieje się sam do siebie 🙂

Boczniaki nie są może tak popularne jak pieczarki ,ale obecnie można je bez problemu dostać przez cały rok np. w każdym większym supermarkecie. A wiecie, że można je hodować samodzielnie w domu ? Są bardzo smaczne i dodatkowo są źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz soli mineralnych.

No to co…  Czy składniki kupione? Gotujemy Flaczki z boczniaków? Ruszajmy więc kulinarnym szlakiem do kuchni 🙂 Zapraszam

Kroki

1
Zrobione

Boczniaki umyj i pokrój w paski. Obsmaż na 2 łyżkach masła przez ok.10 minut. Odstaw.

2
Zrobione

Obierz i umyj marchew, pietruszkę oraz seler. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Następnie dodaj do cebuli i czosnku całe warzywa i duś na małym ogniu do miękkości. Gdyby przywierały można delikatnie podlewać wodą. Pod koniec warzywa obsyp duża łyżką mąki i cały czas mieszając podsmaż jeszcze chwilę.

3
Zrobione

Przełożyć do garnka, zalej bulionem, dodaj boczniaki oraz przypraw dodając : gałkę muszkatołową, imbir ,ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, paprykę w proszku oraz (opcjonalnie) ostrą paprykę. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Można również użyć sosu sojowego. Ja dla przełamania smaków, dodałem sobie jeszcze dwie łyżeczki soku z cytryny.

Całość doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze na małym ogniu ok.10min. Smacznego.

Poprzedni przepis
Topinambur z jarmużem i kaszą pęczak
Następny przepis
Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki
Poprzedni przepis
Topinambur z jarmużem i kaszą pęczak
Następny przepis
Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki

Dodaj swój komentarz