• Home
  • Drób
  • Roladki z udek kurczaka nadziewane brokułem i ricottą

Roladki z udek kurczaka nadziewane brokułem i ricottą

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
4 większe udka/ćwiartki kurczaka
1/2 średniego brokuła
1 opakowanie 250 g serka ricotta
suszony estragon i lubczyk można zastąpić ziołami prowansalskimi
sól
pieprz
czosnek granulowany
papryka w proszku
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
oliwa
szczypta cukru

Soczyste mięso z udek idealnie doprawione ziołami z brokułowo serowym nadzieniem

  • Ilość osób 4
  • Średnia

Składniki

Wykonanie

Roladki z udek kurczaka nadziewane brokułem i ricottą

Udka przygotowujemy zazwyczaj w tzw. postaci „tradycyjnej”. Macerowane w ulubionej marynacie lub doprawione ulubionymi przyprawami i ziołami. Później są pieczone w piekarniku, na grillu lub np na patelni.

Pomyślałem więc nad zmianą tych przyzwyczajeń i wpadł mi do głowy jak się później okazało pyszny pomysł – „Roladki nadziewane brokułem i ricottą”.  Był to bardzo udany i wyśmienity eksperyment.

Wprawdzie danie takie,  jak każde roladki, czy zrazy wymaga trochę więcej pracy i wysiłku niż obsypanie tylko przyprawami, ale naprawdę warto – jest pysznie.

Kurczak w tej roli wypadł wyśmienicie, a przygotowanie go jest tak naprawdę szybkie i proste. Jedynym „utrudnieniem” jest chyba wytrybowania kości z udka. Jeżeli to robiliście już kiedyś to wiecie, że nie jest to wcale takie trudne na jakie wygląda.

Trybowanie to inaczej mówiąc usunięcie kości tak, aby mięso zostało w jednym kawałku (płacie) i bez zbędnego rozcinania.

Opisywałem wam już dokładnie ten zabieg krok po kroku wraz ze zdjęciami przy przepisie na  :

Kotlet z udka kurczaka a’la schabowy (zobacz)

Ruszajmy do kuchni na kurczakowe podboje.

Zobaczycie, zakochacie się w tych roladkach…

Kroki

1
Zrobione

Udka umyj i osusz. Ostrym nożem przetnij wzdłuż i wytrybuj z kości, uważając aby nie zrobić dziur w mięsie.

2
Zrobione

Mięso połóż skórą do deski i delikatnie rozbij tłuczkiem (najlepiej przez folię spożywczą).
Natrzyj udka czosnkiem granulowanym, dopraw pieprzem, solą, papryką w proszku oraz ziołowymi przyprawami.
Doprawione mięso dobrze jest odłożyć w chłodne miejsce na około 1 godz.

3
Zrobione

Brokuła umyj i podziel na drobne różyczki. Wrzuć do gotującej się lekko osolonej wody. Dodaj szczyptę cukru i gotuj przez ok 3 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.

4
Zrobione

Do miski włożyć ostudzony brokuł, dodaj do niego serek ricotta, dopraw całość solą, pieprzem i delikatnie wymieszaj.

5
Zrobione

Na płatach mięsa rozsmaruj farsz i zwijaj w zgrabne roladki. Roladki spinaj wykałaczkami.

6
Zrobione

Układaj roladki (wykałaczkami do dołu) w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posyp mięso od góry papryką w proszku i polej oliwą.

7
Zrobione

Przykryj naczynie folią aluminiową.
Piecz w nagrzanym do 190 st. piekarniku przez ok. 55-60 min.
Po upływie 35-40 min zdejmij folię. Roladki powinny nabrać wtedy ładnego złoto-brązowego koloru.
Polewaj je od czasu do czasu wytworzonym sosem.

Podawaj z ziemniakami, kluskami, kaszą lub makaronem.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Pieczone szparagi w roladkach z kurczaka
Następny przepis
Pieczony łosoś ze szparagami i komosą ryżową
Poprzedni przepis
Pieczone szparagi w roladkach z kurczaka
Następny przepis
Pieczony łosoś ze szparagami i komosą ryżową

jeden komentarz Ukryj komentarze

Uwielbiam ten moduł odznaczania składników potrzebnych do zrobienia potrawy. Chodzę sobie po sklepie i wygodnie kompletuje składniki.

Dodaj swój komentarz