• Home
  • Drób
  • Pieczone szparagi w roladkach z kurczaka

Pieczone szparagi w roladkach z kurczaka

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 podwójna pierś z kurczaka lub 2 pojedyncze
1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
olej
sól
pieprz
papryka czerwona w proszku
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie)

Danie idealne dla osób na diecie

  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pieczone szparagi w roladkach z kurczaka

To zdrowe i lekkie danie. Delikatne w smaku chrupiące szparagi otulone miękkim i soczystym drobiowym filetem.

Szparagi znakomicie łączą się kurczakiem! Danie to ze względu na swój dekoracyjny wygląd oraz znakomity smak nadaje się idealnie na elegancki rodzinny obiad lub kolację. Jest pyszne, łatwe i szybkie w przyrządzeniu.

Roladki przed podaniem można polać majonezem i sosem balsamicznym.

Już mi leci ślinka…  W takim razie ruszajmy do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Piersi z kurczaka umyj, osusz, a następnie podziel na 4 części. Delikatnie rozbij każdy kawałek tłuczkiem do mięsa. Posmaruj oliwą, oprósz solą, pieprzem i papryką w proszku. (oraz czosnkiem niedźwiedzim - opcjonalnie)

2
Zrobione

Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) a następnie posmaruj dokładnie oliwą i dopraw solą i pieprzem.

3
Zrobione

Na każdym kawałku piersi poukładaj 3-4 szparagi (w zależności od grubości) i zwiń filety w rulony. Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.

4
Zrobione

Posmaruj roladki z wierzchu oliwą. Główki szparagów przykryj paskami folii aluminiowej aby się nie zrumieniły za bardzo.
Piecz ok 25-30 minut w temperaturze 180 º C.
Smacznego!

Roladki przed podaniem można polać majonezem i sosem balsamicznym. (opcjonalnie)

Poprzedni przepis
Makaron orecchiette z kurczakiem, bakłażanem, cukinią i papryką w sosie mascarpone
Następny przepis
Roladki z udek kurczaka nadziewane brokułem i ricottą
Poprzedni przepis
Makaron orecchiette z kurczakiem, bakłażanem, cukinią i papryką w sosie mascarpone
Następny przepis
Roladki z udek kurczaka nadziewane brokułem i ricottą

Dodaj swój komentarz