• Home
  • Makaron
  • Makaron orecchiette z kurczakiem, bakłażanem, cukinią i papryką w sosie mascarpone

Makaron orecchiette z kurczakiem, bakłażanem, cukinią i papryką w sosie mascarpone

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
200 g makaronu orecchiette (lub innego) może być inny makaron np. fusilli, farfalle
1 mała pierś z kurczaka
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
1 średniej wielkości bakłażan
opakowanie (250 g) serka mascarpone
1 mała cukinia
1 mała papryka czerwona
olej
sól
pieprz cytrynowy może być biały lub czarny
oregano
tymianek
parmezan (do posypania)
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Makaron orecchiette z kurczakiem, bakłażanem, cukinią i papryką w sosie mascarpone

Orecchiette to gatunek makaronu. Po włosku słowo “orecchiette” oznacza „małe uszy” lub „uszka”. Jednak poza nazwą nie ma wiele wspólnego z polskimi uszkami. Makaron ten pochodzi z południa Włoch i najczęściej podawany jest tam z brokułami. Dla mnie makaron wyglądem przypomina małe muszle lub takie jakby mini kapelusze góralskie 😉

Jeżeli nie macie makaronu  orecchiette zastąpcie go jakimś innym.

Danie będzie w szczególności smakowało wszystkim którzy uwielbiają kuchnię włoską.

Pyszny, delikatny i maślany smak serka mascarpone w połączeniu z kurczakiem, cukinią, bakłażanem , papryką, doprawione delikatnie ziołami i posypane parmezanem daje niepowtarzalne przeżycia smakowe.

Danie jest proste i łatwe do przyrządzenia świetnie sprawdzi się się jako szybki obiad. Idealnie będzie też pasowało na specjalne okazje.

Zapraszam do kuchni.. Będzie pysznie!

Kroki

1
Zrobione

Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.

2
Zrobione

Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój w paseczki i wrzuć na duża patelnię na rozgrzaną oliwę.

3
Zrobione

Gdy kurczak się podpiecze, dodaj pokrojoną w pióra cebulę. Smaż 2-3 minuty ciągle mieszając aby się nie przypaliła. Dodaj paprykę pokrojoną w paseczki i smaż wszystko razem przez chwile.

4
Zrobione

Wrzuć pokrojonego w kostkę bakłażana oraz drobno posiekany czosnek. Po około 2 minutach dorzuć pokrojoną w półplasterki cukinię. Gdy warzywa będą się przypalały podlej odrobinę wodą.
Smaż do chwili, aż cukinia będzie miękka, ale jeszcze delikatnie chrupiąca.

5
Zrobione

Dodaj mascarpone i dopraw do smaku solą, pieprzem i delikatnie ziołami. Zmniejsz ogień. Smaż wszystko razem przez około 2-3minuty dokładnie mieszając. Na koniec dodaj do gotowego sosu makaron i wymieszaj. Nałóż na talerze, posyp parmezanem i podawaj. Smacznego!

Poprzedni przepis
Szparagi pieczone z boczkiem i parmezanem
Następny przepis
Pieczone szparagi w roladkach z kurczaka
Poprzedni przepis
Szparagi pieczone z boczkiem i parmezanem
Następny przepis
Pieczone szparagi w roladkach z kurczaka

Dodaj swój komentarz