• Home
  • Zupy
  • Orientalna zupa z boczniakami i kurczakiem

Orientalna zupa z boczniakami i kurczakiem

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

1 pierś z kurczaka (ok. 300g)
250 g boczniaków
400 ml (puszka) mleczka kokosowego
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1 szalotka lub mała cebula
3 cm startego kłącza imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z limonki
2 łodygi trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku
olej (ok. 2 łyżki)
pieprz
szczypta cukru trzcinowego
1 drobno posiekana papryczka chili (bez pestek)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Orientalna zupa z boczniakami i kurczakiem

Pyszna zupa w orientalnym klimacie. Bogata w smaku, wyrazista i sycąca. Idealne połączenie świeżego i lekko kwaśnego smaku wydobywającego się z trawy cytrynowej z łagodnym i słodkim mlekiem kokosowym oraz pikantną papryczką chili.

Zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.  Idealne połączenie smaków spowoduje, że nie obędziecie się bez dokładek.

Zapraszam do gotowania! Kierunek kuchnia 😉

 

Kroki

1
Zrobione

Do garnka wlej mleko kokosowe i wrzuć zmiażdżoną (np. rączką od noża) trawę cytrynową.
Mleko gotuj na małym ogniu ok. 6-7 min. a następnie przecedź do bulionu.

2
Zrobione

Kurczaka pokrój w małe równe kawałki, boczniaki w paseczki.
Czosnek oraz papryczkę chili drobno posiekaj, cebulę pokrój w kostkę.

3
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj kurczaka i smaż ok. 3 minut, mieszając od czasu do czasu.
Gdy kurczak zacznie się lekko rumienić dodaj grzyby i cebulę. Zmniejsz ogień na średni.
Smaż wszystko razem ok. 3 min.

4
Zrobione

Dorzuć chili, imbir oraz czosnek. Delikatnie wymieszaj i smaż wszystko razem jeszcze ok. 1 min.

Zdejmij patelnie z ognia i dodaj całą jej zawartość do bulionu z mleczkiem kokosowym.

5
Zrobione

Dopraw zupę: sosem sojowy, pieprzem, sokiem z limonki oraz szczyptą cukru trzcinowego.
Delikatnie zagotuj, rozlej do miseczek i podawaj.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Jajka faszerowane makrelą
Następny przepis
Makaron ze szparagami i kurczakiem
Poprzedni przepis
Jajka faszerowane makrelą
Następny przepis
Makaron ze szparagami i kurczakiem

Dodaj swój komentarz