• Home
  • Zupy
  • Kremowa zupa z wędzonego pstrąga i makreli

Kremowa zupa z wędzonego pstrąga i makreli

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

1 wędzony pstrąg
1 wędzona makreala
500 ml bulionu warzywnego
300 g obranych ziemniaków
1 por (jego biała część)
1/2 szklanki kukurydzy (z puszki)
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
100 ml śmietany 18%
100 ml mleka
1 płaska łyżeczka tartego chrzanu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2 żółtka
sól
pieprz
koperek (do dekoracji)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Kremowa zupa z wędzonego pstrąga i makreli

To smakowy hit. Genialny przepis na pyszną i zdrową kremową zupkę z pstrąga i makreli!

Jeżeli jesteście miłośnikami wędzonych ryb, musicie koniecznie ją przygotować. Ten wspaniały pomysł zachwyci nie jednego kulinarnego smakosza i zapewniam was, że zostanie dodany już na stałe do osobistej książki kucharskiej 🙂

Głównymi bohaterami są tutaj pstrąg i makrela, ale możecie „poeksperymentować” również z innymi rybami.

Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i treściwa. Nadaje się idealnie na  świąteczny obiad lub uroczyste przyjęcie na którym zaskoczycie swoich gości niepowtarzalnym połączeniem smaków.

Podpowiedzi :

Jeżeli lubisz, dodaj do przepisu ząbek czosnku!

Zostaw kilka mniejszych i najładniejszych kawałków ryby.  Wykorzystasz je później do dekoracji.

Zupę możesz podać np. z grzankami serowo-czosnkowymi i udekorować ją dodatkowo kilkoma kroplami oliwy.

Ruszajmy więc do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Zaczynamy od przygotowania rybek.
Podziel ryby na kawałki i dokładnie je oczyść usuwając skórę, ości i kręgosłup.

Kilka najładniejszych kawałków odłóż, przydadzą się później do dekoracji.

2
Zrobione

Podgrzej bulion. Gdy zacznie wrzeć - wrzuć obrana rybę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.

3
Zrobione

Ziemniaki pokrój w kostkę, pora umyj, obierz i pokrój na niewielkie paski.

4
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej z masłem - dodaj ziemniaki z porem.
Podsmaż uważając by por się nie przypalił. Po około 3-4 minutach wrzuć warzywa do bulionu.

5
Zrobione

Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj chrzan oraz kukurydzę, Wlej mleko.
Zmiksuj zupę blenderem na puszysty krem.
Pogotuj jeszcze parę minut.

6
Zrobione

W garnuszku wymieszaj śmietanę z żółtkami. Zahartuj ją, wlewając kilka łyżek ciepłego wywaru.

Całość wlej do zupy, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe!

7
Zrobione

Nalej zupę do miseczek. Na wierzchu ułóż kilka kawałów ryby, udekoruj koperkiem ewentualnie polej kilkoma kroplami oliwy.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Płucka na kwaśno po góralsku
Następny przepis
Mule zapiekane w pomidorach pod serowo-czosnkową pierzynką
Poprzedni przepis
Płucka na kwaśno po góralsku
Następny przepis
Mule zapiekane w pomidorach pod serowo-czosnkową pierzynką

Dodaj swój komentarz