Kotlet z udka kurczaka a’la schabowy

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
2 udka z kurczaka
1 jajko
mąka
bułka tarta
sól
pieprz
czosnek granulowany
papryka w proszku
olej /masło klarowane

Z tymi kotletami jest tak, że jak już raz ich spróbujecie to klasyczny schabowy pójdzie w odstawkę ;). Z udźca kurczaka są o niebo lepsze.

  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Kotlet z udka kurczaka a’la schabowy jest pyszny. Jedliście? Jeżeli tak, to mam nadzieje, że podzielacie moje zdanie. Miękkie, smaczne, pozbawione kości kawałki kurczaczka w pysznej panierce i do tego soczyste bardziej niż te zrobione z filetów.

Są tak proste w przygotowaniu jak klasyczny schabowy. Można powiedzieć, że jedyną „trudnością” jest wykrojenie kości. Czyli wyluzowanie, a bardziej profesjonalnie wytrybowanie udka. Ale tak naprawdę to tylko w przenośni nazywa się „trudnością”. Wystarczy chwila skupienia, ostry nóż i każdy jest w stanie usunąć kości bez najmniejszego problemu.

Poniżej mała „instrukcja” opisowo-fotograficzna,  jak to zrobić  😉  Zobaczycie, że smak kotleta wynagrodzi wszelkie „trudności”. W takim razie noże w dłoń i pędzimy do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Wycinamy kości z udek

Na początek małe wyjaśnienie. Profesjonalne trybowanie udka czyli usuwanie z niego kości wykonuje się tak, aby mięso zostało w jednym kawałku. W naszym przypadku nie jest to konieczne. Tym razem nie będziemy udek faszerować. :)
Udko składa się z dwóch kości, jedna to kość strzałkowa, ta na pałce, i druga to kość skokowa, ta na której udko przyczepione jest do korpusu kurczaka.

- Udko kładziemy skórą do dołu.

- "Nadłamujemy grzbiet"czyli podłużną kość u nasady (tą na której często jest kuper) odciągając ją w lewo. Następnie całość delikatnie odcinamy od kości skokowej. (patrz zdjęcia)

- Przecinamy nożem skórę i ścięgna wkoło kości strzałkowej (u nasady pałki)

- Nacinamy udko wzdłuż obu kości a następnie delikatnie obcinamy z nich mięso wyciągając je na wierzch.

-Na końcu, gdy już obie kości będą obkrojone, staramy się oczyścić łączącą je chrząstkę uważając by nie przeciąć skóry.

Mamy gotowego "kotleta". Skórę można ściągnąć jeżeli nie lubicie. To już wszystko zależy od indywidualnych kulinarnych upodobań. Ja osobiście zawsze smażę te kotlety ze skórą.

2
Zrobione

Przepis :

Udka bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem, aby nie uszkodzić struktury mięsa (najlepiej przez folię). Następnie doprawiamy z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz papryką w proszku. Odstawiamy na 30 minut.
Mięso obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej.

3
Zrobione

Smażymy

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Masło klarowane, lub olej. Gdy patelnia się rozgrzeje włóż kotlety. Smażenie rozpocznij od strony na której znajduje się skóra. Podsmaż kotlety z obu stron na złoty kolor, a następnie zmniejsz ogień na średni. Trzeba uważać aby kurczak nie był w środku surowy. Takie kotlety smaży się troszkę dłużej niż np te z piersi czy schabowe. Podczas smażenia nie podlewaj kotletów wodą i nie przykrywaj patelni gdyż w przeciwnym razie odpadnie panierka.

Poprzedni przepis
Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki
Następny przepis
Spaghetti z dyni makaronowej z krewetkami w pomidorach
Poprzedni przepis
Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki
Następny przepis
Spaghetti z dyni makaronowej z krewetkami w pomidorach

Dodaj swój komentarz