• Home
  • Warzywa
  • Bakłażan po chińsku z wieprzowiną w słodko-ostrym sosie

Bakłażan po chińsku z wieprzowiną w słodko-ostrym sosie

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
2 duże lub 3 małe bakłażany
400 g mięsa wieprzowego (np. łopatka)
olej
100 g ryżu
Sos :
2 łyżki słodkiego sosu sojowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
1 drobno pokrojona papryczka chili
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżka oleju
1,5 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki wody
Do posypania :
1 łyżeczka łuskanych ziaren sezamu
6 posiekanych łodyg szczypiorku
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Bakłażan po chińsku z wieprzowiną w słodko-ostrym sosie

Jedzmy bakłażany, bo podobno jedzenie tego warzywa gwarantuje długie życie. Polecane jest szczególnie dla nadciśnieniowców i diabetyków oraz ludzi z chorobą wieńcową.
Każda potrawa z bakłażanem jest po prostu pyszna… I tak jest również tym razem

Proste, smaczne i bardzo aromatyczne danie w orientalnym klimacie. Sos lekko ostry i zarazem słodki co sprawia, że bakłażan smakuje znakomicie. Miłośnicy bardzo pikantnych dań mogą dołożyć dodatkowe papryczki chili.

Bakłażan po chińsku podany z ryżem lub makaronem idealnie nadaje się na posiłek obiadowy lub kolację.

Dodatkowo będzie mało zmywania bo wszystko przygotowujemy praktycznie na dwóch patelniach 🙂

Ruszajmy wiec do kuchni…  Jestem pewny, że będzie wam smakowało i poprosicie o dokładkę.

 

Kroki

1
Zrobione

Sos :

W miseczce przygotuj sos. Wmieszać ze sobą wszystkie jego składniki: wodę, cukier, sosy sojowe, olej, pokrojoną papryczkę chili, ocet ryżowy, drobno posiekane ząbki czosnku oraz pieprz cayenne.

Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2
Zrobione

Mięso pokrój w długie cienkie paseczki.
Na rozgrzany wok lub głęboką patelnie wlej 2 łyżki oleju i dodaj mięso. Gdy nabierze złocistego koloru wlej sos.
Wymieszaj i pogotuj kilka minut na małym ogniu. Odstaw.

3
Zrobione

Bakłażany opłucz i pokrój w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w paski o szerokości
około 2,5-3 cm

Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej (ok. 5 łyżek). Dodaj bakłażany i smaż przez kilka minut do chwili, aż staną się złociste. Usmażone wyjmij na ręcznik kuchenny po czym przełóż do mięsa z sosem.

4
Zrobione

Wszystko delikatnie wymieszaj i pogotuj jeszcze około minuty. Posyp ziarnami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem. Podawaj natychmiast z ugotowanym ryżem.
Smacznego !

Poprzedni przepis
Sałatka z fioletowych ziemniaków z boczkiem i serem pleśniowym
Następny przepis
Bób z piekarnika z sosem z pieczonego czosnku
Poprzedni przepis
Sałatka z fioletowych ziemniaków z boczkiem i serem pleśniowym
Następny przepis
Bób z piekarnika z sosem z pieczonego czosnku

jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz