• Home
  • Warzywa
  • Bób z piekarnika z sosem z pieczonego czosnku

Bób z piekarnika z sosem z pieczonego czosnku

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

500 g bobu
5-6 ząbków czosnku
klika gałązek świezego tymianku można zastąpić suszonym
olej
1 łyżka tartego parmezanu
sól
pieprz
skórka otarta z połowy cytryny
pieprz cayenne jeżeli nie lubisz ostrego, można zastąpić papryką w proszku
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego można zastąpić kwaśną śmietaną
sól i pieprz do smaku

Bób pieczony w piekarniku to znakomity dodatek do obiadu lub świetna przekąska na wieczór spędzony przy ulubionym serialu. Do tego jest bardzo zdrowy i przepyszny.

  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Bób z piekarnika z sosem z pieczonego czosnku

Czy próbowaliście już kiedyś pieczonego bobu? Jeżeli nie, to naprawdę polecam. Zamiast tradycyjnego gotowania w wodzie, można go upiec w piekarniku. Jest pyszny, a do tego aromatyczny od dodanych przypraw i ziół.

Podajemy go z białym sosem jogurtowym z dodatkiem upieczonych ząbków czosnku. Czosnek z racji, że jest pieczony w łupinach zachowuje jasny kolor i traci swój intensywny i ostry smak stając się delikatnym o lekko słodkawym posmaku. Fantastycznie wzbogaca smak sosu.

Przygotowanie pieczonego bobu jest banalnie proste a jego obłędny smak powoduje, że ma się ochotę na kolejne kęsy.  Upieczony bób może być świetnym dodatkiem do obiadu lub znakomitą przekąską po którą sięgamy wieczorem oglądając ulubiony serial lub mecz 🙂

No to bobujemy – zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Bób dokładnie wypłucz. Garnek napełnij wodą i doprowadź ją do wrzenia. Wrzuć bób na wrzącą wodę na około 60, maksymalnie 90 sekund. Łupinka powinna nabrać jaskrawozielonego koloru.

2
Zrobione

Odcedź i natychmiast opłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obierz ziarna z łupin. Nacinaj jeden z końców osłonki a na drugi lekko naciskaj. Ziarna powinny z łatwością wyskakiwać z łupin.

3
Zrobione

Obrany bób wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop olejem, oprósz solą, pieprzem, papryką oraz listkami tymianku. Dokładnie wymieszaj.
Rozłóż go na całej powierzchni blachy. Do bobu dorzucić ząbki czosnku w łupinach. Na końcu posyp całość parmezanem oraz skórką z cytryny.

4
Zrobione

Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15-17 minut. Podczas pieczenia przemieszaj bób kilka razy aby wierzchnia warstwa się nie przypaliła.

5
Zrobione

Sos :

Po upieczeniu wyjmij ząbki czosnku, obierz z łupin i rozgnieć widelcem. Wymieszaj z majonezem i jogurtem. Przypraw solą i pieprzem.
Bob podawaj ciepły z sosem.
Smacznego! :)

Szlakami smaków

Poprzedni przepis
Bakłażan po chińsku z wieprzowiną w słodko-ostrym sosie
Następny przepis
Bób z krewetkami i chorizo w sosie pomidorowym
Poprzedni przepis
Bakłażan po chińsku z wieprzowiną w słodko-ostrym sosie
Następny przepis
Bób z krewetkami i chorizo w sosie pomidorowym

jeden komentarz Ukryj komentarze

Bób z piekarnika. Moja Babcia właśnie przewraca się w grobie.Ja jednak to kupuje i właśnie biegnę po worek bobu. Dziękuje za inspirację!!!

Dodaj swój komentarz