ok. 1,30 kg dyni | |
1 puszka pomidorów | |
2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego | |
1 marchewka | |
1 pietruszka | |
1 cebula | |
2 łodygi selera naciowego | |
2 ząbki czosnku | |
olej | |
4 centymetrowy kawałek imbiru | |
200 ml mleka kokosowego | |
50 g startego żółtego sera | |
100 ml śmietanki 30% | |
papryczka chili | |
skórka otarta z 1/2 limonki | |
sok wyciśnięty z 1/2 limonki | |
2 łyżki sosu worcester | |
pieprz | |
sól | |
gałka muszkatałowa | |
szczypta brązowego cukru (opcjonalnie) |
Zupa krem z dyni i pomidorów
Chyba nic tak bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, dynia! Jest na nią tyle różnych i pysznych przepisów, że chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Dynie zachwycają nas różnorodnością kształtów i kolorów. Ich smak, pozornie mdły, w połączeniu z odpowiednimi przyprawami nabiera charakteru. Dynie możecie dusić, zapiekać, marynować, dodawać do surówek i sałatek, robić z nich znakomite kremowe zupy.
Zupa jest lekka, aromatyczna i sycąca z delikatnie wyczuwalną nutą pikantności. Pomidory oraz sok z limonki równoważą swym kwaśnym smakiem naturalną słodkość dyni i nadają jej zarazem lekko orientalnego charakteru 🙂
Pomidory z puszki użyte w przepisie możecie zastąpić świeżymi (ok. 500 g). Bulion natomiast może być warzywny lub drobiowy. Jeżeli nie macie bulionu możecie gotować na samej wodzie. Nie obawiajcie się, zupa nie straci przez to swojego charakteru i smaku.
W takim razie – zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
|
7
Zrobione
|
jeden komentarz Ukryj komentarze
Zawsze blendowałem takie zupy bez śmietany, dopiero później dodawałem śmietanę. Ciekawe czy to coś zmienia
Właśnie zrobiłam… Rewelacyjny smak. Naprawdę pycha zupka 🙂
Fantastyczny przepis. Zupka idealna na zimę, pikantna i rozgrzewająca, wszystkie smaki fajnie się uzupełniają. Z zupami krem zawsze miałem ten problem, że wychodziły za geste, a tu wystarczyło trzymać się przepisu i wyszło idealnie.