Warzywny gulasz Ratatouille (ratatuj)

2 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
2 nieduże bakłażany
2 nieduże cukinie
2 papryki (najlepiej różnokolorowe)
4-5 średnich pomidorów
200 g pieczarek (opcjonalnie)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili (opcjonalnie)
oliwa
1 łyżeczkę ziół prowansalskich
sól
pieprz
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
garść listków świeżej bazylii (do posypania)

Banalnie proste w wykonaniu danie. Aromatyczna mieszanka warzyw i ziół

  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Warzywny gulasz Ratatouille (ratatuj)

Zawsze gdy przyrządzam to danie przypomina mi się bajka wytwórni Pixar pt. „Ratatouille”. Oglądaliście?

W jednej ze scen szczurek Remy przygotowuje ratatouille. Nie robi wprawdzie klasycznej wersji tej potrawy w postaci warzywnego gulaszu tylko kroi wszystkie warzywa w bardzo cienkie plasterki, układa je w brytfannie na pomidorowym sosie (piperadzie) i zapieka z dodatkiem ziół oraz nie dużej ilości oliwy.

Scenka ta jest tak apetyczna, że oglądając ją zawsze robię się głodny 😉 i obiecuję sobie, że muszę kiedyś odtworzyć w kuchni tą filmową -bardziej elegancką wersję.

Kadr z filmu „Ratatouille”, Wytwórnia Pixar.

Co ciekawe, ta adaptacja potrawy nie jest wcale pomysłem twórców bajki, tylko potrawą francuskiego szefa kuchni Michela Guérarda „Confit Byaldi”, który inspirował się tureckim daniem narodowym – „Imam bayaldi”.

Klasyczna wersji Ratatouille (ratatuj) to warzywny gulasz w stylu leczo. Potrawa ma francuskie korzenie i pochodzi z Nicei. Ma genialnych smak i przygotujemy się ją szybko i bez żadnego wysiłku.

Ratatouille w oryginale nie zawiera pieczarek, ja je dodałem dla urozmaicenia smaków. Możecie więc pominąć ten składnik w przepisie jeżeli chcecie trzymać się dokładnie pierwowzoru. Podobnie z papryczką chili.

Ratatouille to idealne danie na lekki obiad czy kolację. Może również stanowić doskonałą bazę do innych potraw. Można go podać z makaronem, ryżem, kaszami, bagietką. Nadziewać nim ciasto francuskie lub upiec tartę. Smakuje również idealnie z pieczonymi mięsami i rybami. Ratatouille można jeść zarówno na gorąco jak i na zimno.

Aby warzywa zachowały smak, aromat oraz właściwą konsystencję, trzeba je przed duszeniem obsmażyć. Co ważne – każdy rodzaj oddzielnie.

Zacznijmy więc przyrządzać ten  aromatyczny, lekki  i bardzo kolorowy warzywny prowansalski gulasz.

Zapraszam do kuchni …

Kroki

1
Zrobione

Bakłażany umyj i pokrój na grube plastry. Obsyp je z obu stron solą, a następnie zostaw na około 20 min. Pomoże to pozbyć się bakłażanowej goryczki i zmniejszy ich chłonność na tłuszcz podczas smażenia.
Po tym czasie bakłażany wytrzyj z wydzielonego soku papierowym ręcznikiem i pokrój w grubą kostkę (ok. 2 cm).

Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń szypułki oraz nasiona pozostawiając sam miąższ oraz sok. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki.

Pomidory można wcześniej sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Ja używałem nie obranych.

2
Zrobione

Cukinię umyj i pokrój ze skórką na ok. 1,5 cm plasterki, a następnie na półksiężyce. Można ją również pokroić w identyczną kostkę jak bakłażana.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.
Smaż cukinię do chwili, aż się zrumieni (około 3 min z każdej strony)
Przełóż ją do większego garnka.

3
Zrobione

Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, przekrój na ćwiartki a następnie na paski szerokości około 1,5 cm.
Na tę samą patelnię wlej kolejne 1-2 łyżki oliwy i smaż około 3-4 minut co chwilę mieszając. Przełóż do garnka z cukinią.

4
Zrobione

Pieczarki oczyść i pokrój w grubsze plasterki, Na patelnię wlej troszkę oleju i smaż grzyby do chwili, aż odparuje z nich cała woda.
Gotowe grzyby przełóż do garnka z cukinią i papryką.

5
Zrobione

Teraz czas na bakłażana. Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć pokrojonego w kostkę bakłażana. Co chwilę mieszając smaż, aż się zrumieni (około 5 min.) Następnie przełóż go do garnka z warzywami.

6
Zrobione

Rozgrzej trochę oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili (opcjonalnie). Smaż co jakiś czas mieszając, aż cebula będzie szklista. (około 4-5 min)

Dodaj pomidory z sokiem. Smaż jeszcze przez ok. 3-4 minut. i przełóż zawartość patelni do garnka z warzywami.

7
Zrobione

Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cukru (opcjonalnie).
Delikatnie przemieszaj, doprowadzić do wrzenia i duś na mniejszym ogniu ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne i lekko chrupiące.
W czasie gotowania 2-3 razy delikatnie przemieszaj. Nie dopuść do tego, żeby warzywa się rozgotowały.
Na końcu dodaj natkę pietruszki oraz część posiekanych listków świeżej bazylii. .

Pozostałą bazylią posyp danie przed podaniem.
Smacznego!

PODPOWIEDŹ :
Usmażone warzywa można przed duszeniem podlać czerwonym winem ok. 100ml

Poprzedni przepis
Sałatka brokułowa ze śliwkami
Następny przepis
Insalatina (Sałatka z rzodkiewką, chorizo i pomidorkami cherry)
Poprzedni przepis
Sałatka brokułowa ze śliwkami
Następny przepis
Insalatina (Sałatka z rzodkiewką, chorizo i pomidorkami cherry)

jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz