2 nieduże bakłażany | |
2 nieduże cukinie | |
2 papryki (najlepiej różnokolorowe) | |
4-5 średnich pomidorów | |
200 g pieczarek (opcjonalnie) | |
1 cebula | |
3 ząbki czosnku | |
1 papryczka chili (opcjonalnie) | |
oliwa | |
1 łyżeczkę ziół prowansalskich | |
sól | |
pieprz | |
4 łyżki posiekanej natki pietruszki | |
garść listków świeżej bazylii (do posypania) |
Banalnie proste w wykonaniu danie. Aromatyczna mieszanka warzyw i ziół
Warzywny gulasz Ratatouille (ratatuj)
Zawsze gdy przyrządzam to danie przypomina mi się bajka wytwórni Pixar pt. „Ratatouille”. Oglądaliście?
W jednej ze scen szczurek Remy przygotowuje ratatouille. Nie robi wprawdzie klasycznej wersji tej potrawy w postaci warzywnego gulaszu tylko kroi wszystkie warzywa w bardzo cienkie plasterki, układa je w brytfannie na pomidorowym sosie (piperadzie) i zapieka z dodatkiem ziół oraz nie dużej ilości oliwy.
Scenka ta jest tak apetyczna, że oglądając ją zawsze robię się głodny 😉 i obiecuję sobie, że muszę kiedyś odtworzyć w kuchni tą filmową -bardziej elegancką wersję.
Kadr z filmu „Ratatouille”, Wytwórnia Pixar.
Co ciekawe, ta adaptacja potrawy nie jest wcale pomysłem twórców bajki, tylko potrawą francuskiego szefa kuchni Michela Guérarda „Confit Byaldi”, który inspirował się tureckim daniem narodowym – „Imam bayaldi”.
Klasyczna wersji Ratatouille (ratatuj) to warzywny gulasz w stylu leczo. Potrawa ma francuskie korzenie i pochodzi z Nicei. Ma genialnych smak i przygotujemy się ją szybko i bez żadnego wysiłku.
Ratatouille w oryginale nie zawiera pieczarek, ja je dodałem dla urozmaicenia smaków. Możecie więc pominąć ten składnik w przepisie jeżeli chcecie trzymać się dokładnie pierwowzoru. Podobnie z papryczką chili.
Ratatouille to idealne danie na lekki obiad czy kolację. Może również stanowić doskonałą bazę do innych potraw. Można go podać z makaronem, ryżem, kaszami, bagietką. Nadziewać nim ciasto francuskie lub upiec tartę. Smakuje również idealnie z pieczonymi mięsami i rybami. Ratatouille można jeść zarówno na gorąco jak i na zimno.
Aby warzywa zachowały smak, aromat oraz właściwą konsystencję, trzeba je przed duszeniem obsmażyć. Co ważne – każdy rodzaj oddzielnie.
Zacznijmy więc przyrządzać ten aromatyczny, lekki i bardzo kolorowy warzywny prowansalski gulasz.
Zapraszam do kuchni …
1
Zrobione
|
Bakłażany umyj i pokrój na grube plastry. Obsyp je z obu stron solą, a następnie zostaw na około 20 min. Pomoże to pozbyć się bakłażanowej goryczki i zmniejszy ich chłonność na tłuszcz podczas smażenia. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń szypułki oraz nasiona pozostawiając sam miąższ oraz sok. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory można wcześniej sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Ja używałem nie obranych. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
Rozgrzej trochę oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili (opcjonalnie). Smaż co jakiś czas mieszając, aż cebula będzie szklista. (około 4-5 min) Dodaj pomidory z sokiem. Smaż jeszcze przez ok. 3-4 minut. i przełóż zawartość patelni do garnka z warzywami. |
7
Zrobione
|
Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cukru (opcjonalnie). Pozostałą bazylią posyp danie przed podaniem. PODPOWIEDŹ : |
jeden komentarz Ukryj komentarze
Twoja wersja z pieczarkami bardzo mi się spodobała .Może zdecydujesz się na zrobienie tej bajkowej wersji na bloga ? ?