





















| 1 podwójny filet z kurczaka | |
| 150 g ryżu jaśminowego lub długoziarnistego | |
| 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów | |
| 3 drobno posiekane ząbki czosnku | |
| sok z 1/2 cytryny | |
| skórka otarta z 1/2 cytryny | |
| 3 łyżki słodkiego sosu sojowego | |
| 1 łyżka masła | |
| olej | |
| sól | |
| papryka w proszku | |
| pieprz | |
| szczypta imbiru | |
| szczypta kurkumy | |
| szczypta cukru |
Szparagi z cytrynowym kurczakiem i smażonym ryżem
Od końca kwietnia do końca czerwca szparagi cieszą nasze oczy i podniebienia. Aby maksymalnie wykorzystać ten krótki okres i nacieszyć się ich smakiem na kolejny rok, staram się odkrywać wciąż coraz to nowsze i ciekawsze kuchenne inspiracje na ich przyrządzanie.
Również i tym razem będzie prosto, szybko i co najważniejsze bardzo smacznie. Myślę, że danie zachwyci także tych wymagających smakoszy.

W pierwszej wersji chodził mi po głowie makaron, bo jakoś te moje kubki smakowe nie były zbytnio przekonane do ryżu. Ale teraz mogę spokojnie potwierdzić, że ryż to był strzał w dziesiątkę.
Lekko podsmażony doprawiony odrobiną kurkumy i imbiru komponuje się idealnie z cytrynowym smakiem kurczaka i chrupiącymi szparagami.
Danie smakuje wyśmienicie, a dodatkowo nabiera lekko tajskiego charakteru.
Przygotowanie zajmuje ok. 30 minut. Zapraszam do kuchni…
|
1
Zrobione
|
Ugotuj ryż, zgodnie z przepisem na opakowaniu. |
|
2
Zrobione
|
|
|
3
Zrobione
|
|
|
4
Zrobione
|
|
|
5
Zrobione
|
|
|
6
Zrobione
|