![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/05/Szparagi-smażone-w-cieście-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Szlakami-smaków-0162-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/05/START-Szparagi-smażone-w-cieście-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Szlakami-smaków-0137-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/05/Szparagi-smażone-w-cieście-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Szlakami-smaków-0142-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/05/Szparagi-smażone-w-cieście-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Szlakami-smaków-0089-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/05/Szparagi-smażone-w-cieście-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Szlakami-smaków-0146-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/05/Szparagi-smażone-w-cieście-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Szlakami-smaków-0096-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/05/Szparagi-smażone-w-cieście-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Szlakami-smaków-0161-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/05/Szparagi-smażone-w-cieście-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Szlakami-smaków-0152-400x400.jpg)
![](https://szlakamismakow.pl/wp-content/uploads/2017/05/Szparagi-smażone-w-cieście-www.szlakamismakow.pl-ZAKOPANE-BLOG-KULINARNY-Szlakami-smaków-0109-400x400.jpg)
500 g zielonych szparagów (pęczek) | |
150 g mąki | |
250 ml gazowanej wody minerlanej | |
olej do głębokiego smażenia | |
sól | |
sos holenderski |
Szparagi smażone w cieście
Szparagi są bardzo zdrowe i przede wszystkim pyszne. Są niezwykle cennym dla naszego organizmu warzywem, bogate w witaminy (C, A, B i E) oraz mikroelementy. Możemy je gotować, przyrządzać z grilla, z piekarnika lub smażyć na patelni.
Dzisiaj propozycja bardzo szybkiej w wykonaniu oraz bardzo smacznej szparagowej przekąski – czyli smażone szparagi w cieście z sosem holenderskim.
Łagodność szparagów podkreślona jest tutaj smakiem delikatnego, kremowego sosu o lekkiej cytrynowo-maślanej nucie.
Przepis na wykonanie sosu holenderskiego do szparagów – Tutaj
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć lub najlepiej odłamać zdrewniałe końcówki. Wyginamy szparaga i końcówka sama się odłamie.
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|