Szparagi smażone w cieście

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

500 g zielonych szparagów (pęczek)
150 g mąki
250 ml gazowanej wody minerlanej
olej do głębokiego smażenia
sól
sos holenderski
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Szparagi smażone w cieście

Szparagi są bardzo zdrowe i przede wszystkim pyszne. Są niezwykle cennym dla naszego organizmu warzywem, bogate  w witaminy (C, A, B i E) oraz mikroelementy. Możemy je gotować, przyrządzać z grilla, z piekarnika lub smażyć na patelni.

Dzisiaj propozycja bardzo szybkiej w wykonaniu oraz bardzo smacznej szparagowej przekąski – czyli smażone szparagi w cieście z sosem holenderskim.

Łagodność szparagów podkreślona jest tutaj smakiem delikatnego, kremowego sosu o lekkiej cytrynowo-maślanej nucie.

Przepis na wykonanie sosu holenderskiego do szparagów – Tutaj

Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć lub najlepiej odłamać zdrewniałe końcówki. Wyginamy szparaga i końcówka sama się odłamie.

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Można dodać również trochę masła.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Umyj szparagi i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie chwytając palcami za końcówkę łodyg odłam ich najtwardszą część.

2
Zrobione

Szparagi włóż do gotującej się wody (osolonej z dodatkiem szczypty cukru). Gotuj około 6 minut. Wyciągnij, osącz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.

3
Zrobione

Przygotuj ciasto - utrzyj żółtko z wodą mineralną i mąką. Posól.

4
Zrobione

Przygotuj sos holenderski - przepis wyżej

5
Zrobione

W głębokiej patelni lub frytownicy rozgrzej olej.
Szparagi zanurzaj w cieście i wkładaj na gorący olej. Smaż ok. 3-5 min do uzyskania złotego koloru.
Wyciągnij i odsącz na ręczniku kuchennym.
Podawaj jeszcze ciepłe z sosem holenderskim. Smacznego!

Poprzedni przepis
Sos holenderski
Następny przepis
Szparagi pieczone z boczkiem i parmezanem
Poprzedni przepis
Sos holenderski
Następny przepis
Szparagi pieczone z boczkiem i parmezanem

Dodaj swój komentarz