Szparagi pieczone z boczkiem i parmezanem

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
pęczek zielonych szparagów (ok. 8 szt.)
8 plastrów cieńko pokrojonego boczku dostępne w Lidlu lub Biedronce
2 łyżki tartego parmezanu
sól
pieprz
szczypta cukru
  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Szparagi pieczone z boczkiem i parmezanem

Ta propozycja nadaje się idealnie na przystawkę do obiadu na kolację lub imprezę. Szparagi z boczkiem można grillować, smażyć na patelni lub zapiekać w piekarniku.

I właśnie na takie z piekarnika będzie ten przepis. Ich przygotowanie zajmie naprawdę chwilkę, a efekt jaki uzyskacie będzie fantastyczny. Ten wizualny oraz smakowy oczywiście.

Tak przygotowane szparagi doskonale smakują na ciepło – podane od razu, ale również na zimno są bardzo smaczne.

Smak można dodatkowo urozmaicić dressingiem, np.

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku

Mieszamy wszystkie składniki i polewamy nim upieczone szparagi.

Jeśli masz grube szparagi to zawijaj je pojedynczo w plasterek boczku. Jeśli natomiast posiadasz cienkie to można zawijać dwa lub trzy w jednym plastrze.

Zapraszam do kuchni…   szparagi czekają

Kroki

1
Zrobione

Szparagi opłucz zimną wodą, odłam zdrewniałe końcówki, osusz papierowym ręcznikiem.

2
Zrobione

Włóż szparagi do osolonego wrzątku. Dodaj szczyptę cukru i gotuj 6 minut. Wyciągnij, osącz i osusz.

3
Zrobione

Rozgrzej piekarnik do 190 C.
Owiń ciasno każdy szparag plastrem boczku i umieść w naczyniu do zapiekania. Popieprz i posyp tartym parmezanem.

(Opcjonalnie - można szparagi pokropić trochę oliwą)

4
Zrobione

Wstaw naczynie do piekarnika. Zapiekaj 10-15 min. do czasu, aż boczek się zrumieni.
Smacznego!

Możesz w połowie pieczenia obrócić szparagi na drugą stronę, żeby boczek równomiernie się zrumienił. (Ja osobiście nie obracałem)

Poprzedni przepis
Szparagi smażone w cieście
Następny przepis
Makaron orecchiette z kurczakiem, bakłażanem, cukinią i papryką w sosie mascarpone
Poprzedni przepis
Szparagi smażone w cieście
Następny przepis
Makaron orecchiette z kurczakiem, bakłażanem, cukinią i papryką w sosie mascarpone

jeden komentarz Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here