• Home
  • Makaron
  • Spaghetti a’la carbonara z bobem i suszonymi pomidorami

Spaghetti a’la carbonara z bobem i suszonymi pomidorami

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

400 g bobu można użyć bobu mrożonego
200-250 g makaronu spaghetti można zastąpić innym makaronem
200 g boczku
2 żółtka
50 g parmezanu można zastąpić sereem Dziugas lub Bursztyn
200 ml śmietanki 30%
1 mała cebula
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
7-8 suszonych pomidorów z zalewy
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Spaghetti a’la carbonara z bobem i suszonymi pomidorami

Świetny pomysł na szybkie, pyszne i proste danie dla miłośników makaronów.  Znana wszystkim carbonara, w troszkę odmienionej wersji z dodatkiem pysznego bobu oraz suszonych pomidorów.

Bardzo fajne połączenie smaków klasyki z nowymi dodatkami. Makaron spaghetti możecie zastąpić tutaj każdym innym. Bób z suszonymi pomidorami  w towarzystwie boczku i kremowego sosu ze śmietanki i żółtek smakuje naprawdę wybornie.

Polecam i zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Do gotującej się wody wrzuć przepłukany bób. Dodaj szczyptę cukru. Gotuj 6-8 min.
Pod koniec gotowania wodę lekko posól.

Gotowy bób przełóż na sitko/durszlak i przelej zimną wodą.
Obierz ziarna z łupin. Nacinaj jeden z końców osłonki a na drugi lekko naciskaj. Ziarna powinny z łatwością wyskakiwać z łupin.

Makaron ugotuj al'dente w lekko osolonej wodzie.
Odcedź, zachowaj około 1/2 szklanki wody, w której się gotował. (przyda się, do rozrzedzenia sosu).

2
Zrobione

Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię (lub do sporego garnka o szerokim, grubym dnie)
Obsmaż chwilę, aż się zarumieni.
Dodaj cebule. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż będzie szklista.

3
Zrobione

Dodaj czosnek, obrany bób oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Wszystko razem chwilę podsmaż.

4
Zrobione

Przygotuj sos.
Wymieszaj razem żółtka, śmietanę oraz 2/3 sera.

5
Zrobione

Na patelnie dorzuć makaron, wymieszaj całość, zmniejsz ogień.
Dopraw delikatnie solą (nie za dużo - ser i boczek są już słone) i pieprzem (pieprzu można dać dość sporo)

6
Zrobione

Wlej sos i cały czas mieszając, podgrzewaj go do czasu aż zgęstnieje.
Jeśli powstały sos będzie zbyt gęsty, dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.
W razie konieczności dopraw.

7
Zrobione

Rozłóż porcje makaronu na talerze i posyp pozostałym serem oraz zielona pietruszką (opcjonalnie)
Podawaj koniecznie na ciepło.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Rzodkiewki na ciepło
Następny przepis
Pyszne ciasto ze śliwkami, serem i kruszonką
Poprzedni przepis
Rzodkiewki na ciepło
Następny przepis
Pyszne ciasto ze śliwkami, serem i kruszonką

Dodaj swój komentarz