1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych) | |
1 cebula | |
2 ząbki czosnku | |
sól | |
pieprz | |
cukier | |
1/2 łyżeczki suszonego oregano | |
1/2 łyżeczki suszonej bazylii | |
olej |
Sos Marinara
W dzisiejszych czasach, gdy każdy z nas jest zabiegany coraz częściej decydujemy się na zakup gotowych sosów do pizzy, makaronów, zapiekanek czy np. grilla. Zapominamy, że zawierają one mnóstwo sztucznych dodatków a i nie są tanie. A przecież często w prosty i szybki sposób możemy zrobić je w domu.
Klasyczny sos marinara to podstawa różnych innych sosów. Jest to bardzo popularny sos pomidorowy, pochodzący z Włoch. Można go dowolnie modyfikować i wzbogacać swoimi ulubionymi dodatkami np. oliwkami, kaparami, ostrą papryczką czy anchois. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
W skład podstawowej wersji wchodzą pomidory, cebula, czosnek i zioła. Mimo tych kilku składników sos jest bardzo wyrazisty w swoim smaku.
Stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań kuchni włoskiej, np. makaronów, ryżu, pizzy, ravioli, klopsików czy pieczonych mięs. Zawsze można przygotować jego większą ilość, gdyż z powodzeniem nadaje się do zamrożenia.
1
Zrobione
|
Cebule i czosnek obierz a następnie drobno posiekaj. Na patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dorzuć czosnek i podsmaż całość przez ok. minutę. Mieszaj, żeby czosnek się nie przypalił. |
2
Zrobione
|