Składniki
-
5 łyżek jogurtu naturalnegonajlepiej typu greckiego lub innego gęstego , jak nie macie jogurtu można zastąpić śmietaną 12% lub 18%
-
2 łyżki majonezu
-
2-3 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól
-
1/2 łyżeczki pieprzu
-
1 łyżeczka (płaska) cukru
Wykonanie
Sos czosnkowy
Można powiedzieć klasyka. Chyba jeden z najbardziej popularnych i lubianych w kuchni. Zalicza się do tzw. „Sosów zimnych” czyli tych których temperatura podawania jest identyczna lub niższa od pokojowej. Jest idealnym dodatkiem do wielu potraw zimnych ale również do smażonych i gotowanych warzyw, mięs czy ryb. Możecie go dodawać do pizzy , zapiekanek , tortilli , frytek , chipsów , mięsa z grilla, do kanapek , pieczonych ziemniaków i do czego tam jeszcze chcecie 🙂 Zapewne większość z Was robiła go już i ma swoje wypróbowane i ulubione proporcje składników ,ale mam nadzieję ,że będą i tacy którzy chętnie skorzystają z przepisu.
Kroki
1
Zrobione
|
Do miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Polecam do tego sosu majonez "Winiary". Myślę ,że jego smak pasuje tutaj idealnie, ale spokojnie możecie użyć innego, dowolnego majonezu ,według własnych upodobań. Następnie obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Czosnku można użyć 2 lub 3 ząbki (lub nawet więcej) - w zależności jak ostry smak lubicie. Czosnek , pieprz , zioła oraz cukier dodajemy do jogurtu z majonezem - mieszamy. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe :) Dobrze jest wstawić sos do lodówki na 20-30 minut ,aby smaki się przegryzły ,ale można używać go bez problemu od razu po przygotowaniu. Możecie modyfikować trochę proporcje - stosunku jogurtu do majonezu. np dać majonezu więcej a jogurtu o tyle mniej itp , ale wiadomo... wtedy będzie bardziej kalorycznie :)) |