1 cała kaczka (o wadze ok. 1,50 kg -2 kg) | |
3 jabłka | |
1 łyżka suszonego majeranku (+ do posypania) | |
sól | |
pieprz | |
olej (do posmarowania naczynia) | |
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie) | |
Dodatkowo : | |
wykałaczki |
Pieczona kaczka z jabłkami z piekarnika
Mięso z kaczki idealnie komponuje się ze słodkimi, jak i kwaśnymi dodatkami. Kaczkę możecie więc przygotować na wiele różnych sposobów.
Ta pieczona w piekarniku z dodatkiem jabłek to chyba jeden z najpopularniejszych i najprostszych sposobów podania tego drobiu. Idealnie zrumieniona, pachnąca przyprawami, dobrze odchodząca od kości.
Wiele osób ma lęk przed zmierzeniem się w kuchni z kaczką. Spokojnie, nie ma powodu do paniki. Trzeba tylko pamiętać o kilku prostych zasadach, a kaczka wyjdzie Wam idealnie. Będzie soczysta i bardzo aromatyczna.
Przepis ten jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy natrzeć kaczkę: majerankiem , solą, pieprzem, nadziać jabłkami i włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanny. Naczynie w którym będziecie piekli kaczkę powinno posiadać pokrywkę.
Niektóre osoby w trakcie pieczenia (w połowie) przewracają kaczkę na drugą stronę. Ja osobiście tego nie robię, piekę kaczkę od początku do końca grzbietem do dołu (piersią do góry).
Niezależnie od tego czy kaczkę będziecie dzielić na kawałki czy piec w całości, zawsze przed obróbką termiczną należy zająć się gruczołem kuprowym, który u ptactwa wodnego jest szczególnie rozbudowany, a płyn w nim zawarty może powodować wysychanie mięsa podczas pieczenia.
W praktyce zaleca się więc dokładne wycięcie tkanki gruczołowej znajdującej się u góry i z boku kupra. Kuper najlepiej odciąć więc w całości. Wprawdzie przydaje się on do zamknięcia faszerowanej nadzieniem kaczki, ale można to też zrobić bez problemu po jego odcięciu.
Zabierajmy się więc za upieczenie tej pysznej i soczystej kaczuchy 🙂
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
Na końcu odkryj pokrywkę i piecz kaczkę jeszcze ok. 10 minut. Dzięki temu będzie miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, Gotową kaczkę wyjmij na półmisek i przykryj folią aluminiową na ok 5-10-minut Usuń wykałaczki. Kaczkę można już podzielić na porcje. |