2 udka z kurczaka | |
1 jajko | |
mąka | |
bułka tarta | |
sól | |
pieprz | |
czosnek granulowany | |
papryka w proszku | |
olej /masło klarowane |
Z tymi kotletami jest tak, że jak już raz ich spróbujecie to klasyczny schabowy pójdzie w odstawkę ;). Z udźca kurczaka są o niebo lepsze.
Kotlet z udka kurczaka a’la schabowy jest pyszny. Jedliście? Jeżeli tak, to mam nadzieje, że podzielacie moje zdanie. Miękkie, smaczne, pozbawione kości kawałki kurczaczka w pysznej panierce i do tego soczyste bardziej niż te zrobione z filetów.
Są tak proste w przygotowaniu jak klasyczny schabowy. Można powiedzieć, że jedyną „trudnością” jest wykrojenie kości. Czyli wyluzowanie, a bardziej profesjonalnie wytrybowanie udka. Ale tak naprawdę to tylko w przenośni nazywa się „trudnością”. Wystarczy chwila skupienia, ostry nóż i każdy jest w stanie usunąć kości bez najmniejszego problemu.
Poniżej mała „instrukcja” opisowo-fotograficzna, jak to zrobić 😉 Zobaczycie, że smak kotleta wynagrodzi wszelkie „trudności”. W takim razie noże w dłoń i pędzimy do kuchni…
1
Zrobione
|
Wycinamy kości z udekNa początek małe wyjaśnienie. Profesjonalne trybowanie udka czyli usuwanie z niego kości wykonuje się tak, aby mięso zostało w jednym kawałku. W naszym przypadku nie jest to konieczne. Tym razem nie będziemy udek faszerować. :) - Udko kładziemy skórą do dołu. - "Nadłamujemy grzbiet"czyli podłużną kość u nasady (tą na której często jest kuper) odciągając ją w lewo. Następnie całość delikatnie odcinamy od kości skokowej. (patrz zdjęcia) - Przecinamy nożem skórę i ścięgna wkoło kości strzałkowej (u nasady pałki) - Nacinamy udko wzdłuż obu kości a następnie delikatnie obcinamy z nich mięso wyciągając je na wierzch. -Na końcu, gdy już obie kości będą obkrojone, staramy się oczyścić łączącą je chrząstkę uważając by nie przeciąć skóry. Mamy gotowego "kotleta". Skórę można ściągnąć jeżeli nie lubicie. To już wszystko zależy od indywidualnych kulinarnych upodobań. Ja osobiście zawsze smażę te kotlety ze skórą. |
2
Zrobione
|
Przepis :Udka bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem, aby nie uszkodzić struktury mięsa (najlepiej przez folię). Następnie doprawiamy z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz papryką w proszku. Odstawiamy na 30 minut. |
3
Zrobione
|
SmażymyNa patelni rozgrzej tłuszcz. Masło klarowane, lub olej. Gdy patelnia się rozgrzeje włóż kotlety. Smażenie rozpocznij od strony na której znajduje się skóra. Podsmaż kotlety z obu stron na złoty kolor, a następnie zmniejsz ogień na średni. Trzeba uważać aby kurczak nie był w środku surowy. Takie kotlety smaży się troszkę dłużej niż np te z piersi czy schabowe. Podczas smażenia nie podlewaj kotletów wodą i nie przykrywaj patelni gdyż w przeciwnym razie odpadnie panierka. |