opakowanie (4szt.) filetów z makreli ze skórą | |
sok z cytryny | |
Składniki marynaty : | |
100 g miękkiego masła | |
2 łyżeczki wytrawnej musztardy | |
1 rozgnieciony ząbek czosnku | |
1 mała papryczka chilli | |
1 kopiasta łyżeczka brązowego cukru | |
2 łyżeczki białego lub czerwonego octu winnego | |
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki | |
pieprz | |
sól | |
1 łyżeczka pieprzu cayenne (opcjonalnie) | |
1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry |
Świeża makrela z ostrym aromatem. Soczyste mięso i chrupiąca skórka ryby to pyszna alternatywa dla karkówki.
Grillowany filet z makreli w pysznej marynacie
Ryby z grilla to prosty sposób na smaczne danie.
Świeża makrela jeszcze do niedawna była u nas mało znanym produktem. Dzisiaj bez najmniejszego problemu kupimy ją w Lidlu czy Biedronce.
Makrela jest przepyszna, mało skomplikowana w przygotowaniu (nie ma łusek) i jest naprawdę tania. Pierwszy raz robiłem ja w wersji „grillowanej”.
Proces przyrządzenia tą metodą pozwala na zachowanie charakterystycznego oraz bogatego smaku tej tłustej ryby.
Marynata na bazie masła z dodatkiem doborowej kompozycji przypraw oraz soczyste mięso i chrupiącą skórki współgra idealnie i zaskoczy nie jednego smakosza.
Jeżeli nie lubicie zbyt ostrych dań to można pominąć dodanie do marynaty pieprzu cayenne.
Piekarnik :
Rybę można także upiec w piekarniku. Pieczemy (najlepiej z funkcją grill) w temperaturze 230 stopniach C po ok. 7-8 minut na każdą stronę.
Zapraszam do kuchni… Rozpoczynamy grill party 😉
(Przepis jest inspirowany książką Gordona Ramsaya “Szef kuchni po godzinach”)
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
Układaj filety na rozgrzanym grillu skórą do dołu. Grilluj po 6-8 minut z każdej strony, aż ryba będzie sprężysta i upieczona, a skórka chrupiąca. Podawaj zaraz po ugrillowaniu z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Rybę można też upiec w piekarniku - (najlepiej z funkcją grill) w temperaturze 230 stopniach C po ok. 7-8 minut na każdą stronę. |