• Home
  • Drób
  • Pieczona kaczka z jabłkami z piekarnika

Pieczona kaczka z jabłkami z piekarnika
Kaczka, która zawsze się udaje - Pyszna chrupiąca skórka i soczyste mięso.

3 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

1 cała kaczka (o wadze ok. 1,50 kg -2 kg)
3 jabłka
1 łyżka suszonego majeranku (+ do posypania)
sól
pieprz
olej (do posmarowania naczynia)
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
Dodatkowo :
wykałaczki
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pieczona kaczka z jabłkami z piekarnika

Mięso z kaczki idealnie komponuje się ze słodkimi, jak i kwaśnymi dodatkami. Kaczkę możecie więc przygotować na wiele różnych sposobów.

Ta pieczona w piekarniku z dodatkiem jabłek to chyba jeden z najpopularniejszych i najprostszych sposobów podania tego drobiu. Idealnie zrumieniona, pachnąca przyprawami, dobrze odchodząca od kości.

Wiele osób ma lęk przed zmierzeniem się w kuchni z kaczką. Spokojnie, nie ma powodu do paniki. Trzeba tylko pamiętać o kilku prostych zasadach, a kaczka wyjdzie Wam idealnie. Będzie soczysta i bardzo aromatyczna.

 

Przepis ten jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy natrzeć kaczkę: majerankiem , solą, pieprzem, nadziać jabłkami i włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanny. Naczynie w którym będziecie piekli kaczkę powinno posiadać pokrywkę.

Niektóre osoby w trakcie pieczenia (w połowie) przewracają kaczkę na drugą stronę. Ja osobiście tego nie robię, piekę kaczkę od początku do końca grzbietem do dołu (piersią do góry).

 

/ Pixabay
Kacze porady :
  • Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia.
  • Jeżeli chcesz, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, to przez ostatnie 10-15 minut piecz ją bez przykrycia.
  • Mięso po upieczeniu przed pokrojeniem musi chwilę „odpocząć”, żeby soki równo się ułożyły i nie wyciekły przy krojeniu. Najlepiej przykryć ją folią aluminiową i odczekać około 10 minut.
  • Podczas pieczenia warto co pół godziny otworzyć garnek i polać mięso sosem wytworzonym z pieczenia. 
Kaczy kuper :

Niezależnie od tego czy kaczkę będziecie dzielić na kawałki czy piec w całości, zawsze przed obróbką termiczną należy zająć się gruczołem kuprowym, który u ptactwa wodnego jest szczególnie rozbudowany, a płyn w nim zawarty może powodować wysychanie mięsa podczas pieczenia.

W praktyce zaleca się więc dokładne wycięcie tkanki gruczołowej znajdującej się u góry i z boku kupra.  Kuper najlepiej odciąć więc w całości. Wprawdzie przydaje się on do zamknięcia faszerowanej nadzieniem kaczki, ale można to też zrobić bez problemu po jego odcięciu.

 

Zabierajmy się więc za upieczenie tej pysznej i soczystej kaczuchy 🙂

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Kaczkę opłucz w zimnej wodzie, w środku i na zewnątrz. Następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Usuń ewentualne pozostałości piór.
Odetnij końcówki skrzydeł oraz kuper. Usuń nadmiar tłuszczu z boków oraz ze środka (jeżeli się tam znajduje)

2
Zrobione

Dokładnie natrzyj kaczkę od środka i na zewnątrz solą i pieprzem.

Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w ósemki. Posyp łyżką majeranku oraz granulowanym czosnkiem (opcjonalnie), dokładnie pomieszaj i nadziej kaczkę.

3
Zrobione

Kaczkę zepnij "szczelnie" z obu stron wykałaczkami.
Dobrze jest też naciąć błonki w skórze przy nóżkach i przełożyć przez nie kostki z udek. (patrz zdjęcie)

4
Zrobione

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Gotową spiętą kaczkę posyp z obu stron majerankiem.

Brytfannę lub naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim kaczkę.
Kaczkę ułóż grzbietem do dołu (piersią do góry), posyp jeszcze delikatnie solą.

5
Zrobione

Wstaw do nagrzanego piekarnika (bez pokrywki) i piecz przez ok. 30 min.
Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni, wlej pół szklanki ciepłej wody i przykryj garnek pokrywą.
Piecz kaczkę pod przykryciem prze około 90 min.

Co 20 min podnoś pokrywkę i polewaj mięso sosem z dna naczynia.

6
Zrobione

Na końcu odkryj pokrywkę i piecz kaczkę jeszcze ok. 10 minut. Dzięki temu będzie miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę,

Gotową kaczkę wyjmij na półmisek i przykryj folią aluminiową na ok 5-10-minut
Mięso po upieczeniu przed pokrojeniem musi chwilę "odpocząć", żeby soki równo się ułożyły i nie wyciekły przy krojeniu.

Usuń wykałaczki. Kaczkę można już podzielić na porcje.
Smacznego!

Poprzedni przepis
Filet z kurczaka z kapustą pak choi, papryką i pieczarkami
Następny przepis
Smażona polędwica z dorsza w złocistej panierce
Poprzedni przepis
Filet z kurczaka z kapustą pak choi, papryką i pieczarkami
Następny przepis
Smażona polędwica z dorsza w złocistej panierce

Dodaj swój komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here