















| ok. 600 g udek z kurczaka (bez skóry i kości) | |
| 500 g bobu | |
| 1 średnia czerwona papryka | |
| 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego | |
| 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki 30% | |
| szczypta ziół prowansalskich | |
| szczypta kurkumy | |
| mąka pszenna (do opruszenia mięsa) | |
| 2 ząbki czosnku | |
| 1 mała cebula | |
| olej | |
| pieprz | |
| sól | |
| papryka w proszku |
Udka z kurczaka w kremowym sosie z bobem i papryką
Pyszna propozycja na wspaniałe danie obiadowe z wykorzystaniem bobu. Obrany ze skórki bób w duecie z papryką idealnie komponuje się w tym delikatnym kremowym sosie. Tak przygotowane udka bardzo dobrze smakują z młodymi ziemniakami, ryżem czy śląskimi kluseczkami.
Do przepisu wykorzystujemy udka – bez skóry i kości, które możecie kupić bez problemu np. w Lidlu czy Biedronce. Można je również zastąpić filetem z kurczaka lub indyka ale także bitkami ze schabu.

Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje chyba ugotowanie i obranie bobu 😉
Zapraszam do kuchni…
|
1
Zrobione
|
Bób dokładnie wypłucz. Garnek napełnij wodą i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj szczyptę cukru. Wrzuć bób na wrzącą wodę i gotuj na średnim ogniu około 6 minut (starszy koło 10) |
|
2
Zrobione
|
|
|
3
Zrobione
|
|
|
4
Zrobione
|
|
|
5
Zrobione
|