












| 2 średnie cukinie (ok. 700g) | |
| mała cebula | |
| ząbek czosnku | |
| 2-3 łyżki masła | |
| 150 ml białego wytrawnego wina | |
| 50 ml śmietanki 30% | |
| 1 łyżka śmietany 18% | |
| gałka muszkatołowa | |
| sól | |
| pieprz | |
| szczypta cukru | |
| posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie) |
Prosta i szybka do zrobienia
Idealna jako jarzynka do dań obiadowych lub jako pyszny dodatek do grillowanych mięs. Bardzo dobrze smakuje np. z kotletem schabowym zastępując klasyczną zasmażaną kapustę lub z upieczonym udkiem kurczaka.

Cukinie przyrządzicie bardzo szybko i jest wyjątkowo smaczna. Duszona na białym winie z dodatkiem czosnku, pieprzu, gałki muszkatołowej oraz śmietanki kremówki po prostu rozpływa się w ustach.

Do przygotowania wystarczy tylko jedna patelnia.
Zapraszam do kuchni…
|
1
Zrobione
|
|
|
2
Zrobione
|
|
|
3
Zrobione
|
|
|
4
Zrobione
|
Dodaj przeciśnięty przez przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Śmietany wymieszaj razem i wlej na patelnię. Zagotuj. Podawaj na ciepło. Opcjonalnie - cukinię możesz doprawić jeszcze kilkoma kroplami cytryny. |