300 g obranej skorzonery | |
opakowanie ciasta francuskiego | |
100 g sera gorgonzola | |
70-80 g szynki parmeńskiej | |
6 kawałków suszonych pomidorów odsączonych z zalewy | |
3 jajka | |
150 ml śmietanki 30% | |
100 ml mleka | |
masło do wysmarowania formy | |
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich | |
pieprz i sól | |
gałka muszkatołowa |
Skorzonera z szynka parmeńską, serem gorgonzola i suszonymi pomidorami na cieście francuskim
Czy również lubicie tarty? Są pyszne i można je przygotować pod wieloma postaciami, czy to na słodko, czy na słono, z ciastem francuskim lub kruchym. Pomysłów na jej przyrządzenie jest mnóstwo.
Dzisiaj propozycja na szybka i smaczną tarte z pysznym wnętrzem ze skorzonery, szynki, suszonych pomidorów z zalewy oraz gorgonzoli. Wszystko razem zapieczone w jajeczno-śmietanowej zalewie z ziołami
Typowe połączenie klasycznych i ponadczasowych smaków 🙂
Tarta sprawdzi się idealnie na lekki obiad, sytą kolację, późne śniadanie lub po prostu dobrą przekąskę na imprezę.
Skorzonera to warzywo nazywane „zimowym szparagiem”. Przypomina troszkę swoim smakiem właśnie szparagi. Jest lekko słodkawa, a niektórzy mówią, że czują w niej posmak pietruszki lub pasternaka.
Korzeń skorzonery można gotować, zapiekać, smażyć na głębokim tłuszczu, upiec w piekarniku lub podawać z różnymi sosami.
Musicie pamiętać, że skorzonerę zaraz po obraniu należy włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny. W przeciwnym razie bardzo szybko ciemnieje i straci apetyczny wygląd.
Obierajcie ją w rękawiczkach, gdyż wydziela lepki sok, który brudzi ręce.
Z tym „specjalnym” traktowania przy obróbce spokojnie i łatwo można sobie poradzić, a smak skorzonery wynagrodzi wszystkie trudy.
Zapraszam do kuchni, będzie pysznie…
1
Zrobione
|
Skorzonerę obierz z czarnej skórki. Pamiętaj żeby obierać w rękawiczkach. Skorzonera wydziela białe mleczko, które jest lepkie i barwi ręce. Poobcinaj końce, wypłucz i włóż obrane korzonki do naczynia z zimną zakwaszoną (octem lub sokiem z cytryny) wodą. W przeciwnym razie skorzonera szybko ściemnieje i straci swój apetyczny wygląd. |
2
Zrobione
|
Skorzonerę pokrój na kawałki podobnej wielkości. Nastaw garnek z osoloną wodą, a gdy się zagotuje, wrzuć korzonki. |
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
Zapal piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stopni C Do miski wbij jajka, dodaj śmietankę oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca lub trzepaczki. Dodaj zioła prowansalskie, troszkę gałki muszkatołowej, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na około 6-7 minut. |
6
Zrobione
|
|
7
Zrobione
|
|
8
Zrobione
|