500 g skorzonery | |
30 g pokrojonych orzechów włoskich | |
200 g makaronu tagliatelle | |
2 łyżki oleju | |
2 ząbki czosnku | |
sok z 1/2 cytryny | |
posiekana natka pietruszki (do posypania) | |
sól | |
pieprz | |
1 cytryna do zakwaszenia wody |
Szybko, pysznie i zdrowo
Skorzonera czyli inaczej wężymord lub czarny korzeń. To bardzo dobre warzywo, które w smaku przypomina trochę szparagi.
Korzeń skorzonery można gotować, zapiekać, smażyć na głębokim tłuszczu lub podawać z sosami, na przykład beszamelowym czy serowym.
Pamiętajcie o dwóch ważnych zasady przy obróbce skorzonery – po pierwsze należy ją obierać zawsze w rękawiczkach, gdyż wydziela lepki sok, który brudzi ręce i może być później trudny do usunięcia. Sok jest wprawdzie biały, ale barwi na czerwono-brunatny kolor. Drugą ważną rzeczą jest to, że po obraniu należy skorzonerę wrzucić od razu do naczynia z zakwaszoną wodą (sokiem z cytryny lub octem), ponieważ ściemnieje i straci apetyczny wygląd.
Moja dzisiejsza propozycja na przygotowanie tego smacznego warzywa jest banalnie prosta, szybka i co najważniejsze zdrowa. Nadaje się idealnie dla wegetarian, ale myślę, że również mięsożercy docenią jej smak.
Do przygotowania będą potrzebne praktycznie tylko dwa składniki, (lekko chrupiąca skorzonera oraz makaron) które w połączeniu z przyprawami dają naprawdę przyjemne doznania smakowe.
Zakładajcie więc rękawiczki i ruszamy do kuchni…
Polecam wam jeszcze inne fantastyczne przepisy z wykorzystaniem skorzonery :
https://szlakamismakow.pl/Przepisy/parmezanowe-paluszki-ze-skorzonery/
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|