6 świeżych dojrzałych fig | |
6 plasterków (ok. 100 g) rolady dojrzewającej sera koziego | |
6 cienkich plasterków wędzonego boczku | |
2 łyżki płynnego miodu | |
6 łyżek czerwonego wina | |
małą garść orzeszków pistacjowych (do posypania) | |
pieprz | |
kilka listków świeżego tymianku (do posypania) |
Pieczone figi z kozim serem i boczkiem w winno-miodowym sosie
Jakiś czas temu w sklepach można było kupić wyłącznie figi suszone, które słodkie i pyszne w smaku były zazwyczaj wykorzystywane do świątecznych wypieków.
Dzisiaj świeże figi dostępne są bez problemu. To wspaniały dodatek do wielu potraw, sałatek czy wypieków. Pomysłów na ich wykorzystanie jest mnóstwo.
Jeden z nich chciał bym wam właśnie przedstawiać. To znakomita, ekspresowa w przygotowaniu i pyszna przystawka z zapieczonych w piekarniku fig nadziewanych kozim serem i owiniętych w plasterek boczku.
Te kilka składników komponuje się idealnie i daje potrawie naprawdę przyjemne wrażenia smakowe. Słodka figa, aromatyczny wędzony boczek, wyrazisty ser kozi wykąpane w winno-miodowym sosie jest wyjątkowo smaczne.
Jeżeli nie lubicie sera koziego użyjcie jakiegoś pleśniowego (rokfor, lazur) lub serka brie.
Zapraszam do kuchni… zapalajmy piekarniki 🙂
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|