4 plastry schabu | |
5-6 większych ziemniaków | |
1 średnia cebula | |
1 ząbek czosnku | |
1 jajko | |
3 łyżki mąki przennej | |
sól | |
pieprz | |
olej | |
posiekana natka pietruszki (do posypania) | |
Sos : | |
500 g prawdziwków | |
1 cebula | |
2 ząbki czosnku | |
2 łyżki masła | |
3 łyżki śmietany 18% | |
3 łyżki śmietany 30 % | |
125 ml mleka | |
szczypta ziół prawansalskich | |
sól | |
pieprz |
Schab w placku ziemniaczanym z sosem z borowików
Lubicie tradycyjne schabowe? A ziemniaczane placki? Jeżeli tak, to ten przepis będzie dla Was idealny. To taki miks – dwa w jednym. Placek ziemniaczany z kotletem w środku. Jak się okazało, to bardzo „efektowny”, a co najważniejsze bardzo smaczny sposób podania klasycznego schabowego.
Mięso jest soczyste, a sos na bazie prawdziwków idealnie komponuje się z lekko chrupiącym ziemniaczanym plackiem. Jeżeli nie macie prawdziwków, można je zastąpić innymi leśnymi grzybami lub pieczarkami.
Danie jest troszkę „pracochłonne” (obieranie i ścieranie ziemniaków) ,ale wbrew pozorom przygotowuje się go bardzo szybko.
Podpowiedzi :
Pamiętajcie, że placki z kotletami trzeba dużo dłużej trzymać na patelni, niż normalne placki ziemniaczane. Po opieczeniu z obu stron trzeba je jeszcze smażyć około 5-6 minut z (każdej strony), aby mięso w środku ciasta się usmażyło. Zmniejszamy wtedy troszeczkę ogień, żeby placki się nam nie przypalały.
Moje smażyłem łącznie około 9-10 minut, cały czas przekładając na drugą stronę. Mięso wyszło idealne, a placki się nie przypaliły.
Dobrze jest wlać więcej oleju na patelnie, tak do minimum połowy piekących się placków.
Jeśli obawiacie się, że mięso może być nie dosmażone, można placki przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec w piekarniku – ok 10 min w 180 stopniach.
Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Grzyby oczyść szczoteczką i wilgotną szmatką. Nie myj ich. Pokrój na średniej grubości plasterki, najlepiej nie oddzielając kapeluszy od nóżek. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
Na patelni rozgrzej dość dużą ilość oleju. |
6
Zrobione
|
jeden komentarz Ukryj komentarze
Super ! Jutro zrobię i dam znać jak wyszły ?. Zdjęcia na twoim blogu wymiatają.
Dziękuje za komplement :). Będę się starał żeby zdjęcia były jeszcze lepsze, wciąż się uczę. Koniecznie daj znać jak się udał placek.
Placki zjedzone? były świetne a ten sos to normalnie poezja!