500 g bobu | |
5-6 ząbków czosnku | |
klika gałązek świezego tymianku | |
olej | |
1 łyżka tartego parmezanu | |
sól | |
pieprz | |
skórka otarta z połowy cytryny | |
pieprz cayenne | |
Sos: | |
2 łyżki majonezu | |
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego | |
sól i pieprz do smaku |
Bób pieczony w piekarniku to znakomity dodatek do obiadu lub świetna przekąska na wieczór spędzony przy ulubionym serialu. Do tego jest bardzo zdrowy i przepyszny.
Bób z piekarnika z sosem z pieczonego czosnku
Czy próbowaliście już kiedyś pieczonego bobu? Jeżeli nie, to naprawdę polecam. Zamiast tradycyjnego gotowania w wodzie, można go upiec w piekarniku. Jest pyszny, a do tego aromatyczny od dodanych przypraw i ziół.
Podajemy go z białym sosem jogurtowym z dodatkiem upieczonych ząbków czosnku. Czosnek z racji, że jest pieczony w łupinach zachowuje jasny kolor i traci swój intensywny i ostry smak stając się delikatnym o lekko słodkawym posmaku. Fantastycznie wzbogaca smak sosu.
Przygotowanie pieczonego bobu jest banalnie proste a jego obłędny smak powoduje, że ma się ochotę na kolejne kęsy. Upieczony bób może być świetnym dodatkiem do obiadu lub znakomitą przekąską po którą sięgamy wieczorem oglądając ulubiony serial lub mecz 🙂
No to bobujemy – zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
Sos : |
jeden komentarz Ukryj komentarze
Bób z piekarnika. Moja Babcia właśnie przewraca się w grobie.Ja jednak to kupuje i właśnie biegnę po worek bobu. Dziękuje za inspirację!!!