
























| 2 duże lub 3 małe bakłażany | |
| 400 g mięsa wieprzowego (np. łopatka) | |
| olej | |
| 100 g ryżu | |
| Sos : | |
| 2 łyżki słodkiego sosu sojowego | |
| 2 łyżki ciemnego sosu sojowego | |
| 1 łyżka brązowego cukru | |
| 1 drobno pokrojona papryczka chili | |
| 2 drobno posiekane ząbki czosnku | |
| 2 łyżka oleju | |
| 1,5 łyżki octu ryżowego | |
| 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne | |
| 2 łyżki wody | |
| Do posypania : | |
| 1 łyżeczka łuskanych ziaren sezamu | |
| 6 posiekanych łodyg szczypiorku |
Bakłażan po chińsku z wieprzowiną w słodko-ostrym sosie
Jedzmy bakłażany, bo podobno jedzenie tego warzywa gwarantuje długie życie. Polecane jest szczególnie dla nadciśnieniowców i diabetyków oraz ludzi z chorobą wieńcową.
Każda potrawa z bakłażanem jest po prostu pyszna… I tak jest również tym razem
Proste, smaczne i bardzo aromatyczne danie w orientalnym klimacie. Sos lekko ostry i zarazem słodki co sprawia, że bakłażan smakuje znakomicie. Miłośnicy bardzo pikantnych dań mogą dołożyć dodatkowe papryczki chili.

Bakłażan po chińsku podany z ryżem lub makaronem idealnie nadaje się na posiłek obiadowy lub kolację.
Dodatkowo będzie mało zmywania bo wszystko przygotowujemy praktycznie na dwóch patelniach 🙂
Ruszajmy wiec do kuchni… Jestem pewny, że będzie wam smakowało i poprosicie o dokładkę.
|
1
Zrobione
|
Sos : |
|
2
Zrobione
|
|
|
3
Zrobione
|
Bakłażany opłucz i pokrój w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w paski o szerokości Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej (ok. 5 łyżek). Dodaj bakłażany i smaż przez kilka minut do chwili, aż staną się złociste. Usmażone wyjmij na ręcznik kuchenny po czym przełóż do mięsa z sosem. |
|
4
Zrobione
|
jeden komentarz Ukryj komentarze
Uwielbiam bakłażany i zbieram wszelkie ciekawe przepisy na nie – więc i Twój dołączam do kolekcji. Wkrótce wypróbuję .