1 podwójny filet z kurczaka | |
150 g ryżu jaśminowego lub długoziarnistego | |
1 pęczek (500 g) zielonych szparagów | |
3 drobno posiekane ząbki czosnku | |
sok z 1/2 cytryny | |
skórka otarta z 1/2 cytryny | |
3 łyżki słodkiego sosu sojowego | |
1 łyżka masła | |
olej | |
sól | |
papryka w proszku | |
pieprz | |
szczypta imbiru | |
szczypta kurkumy | |
szczypta cukru |
Szparagi z cytrynowym kurczakiem i smażonym ryżem
Od końca kwietnia do końca czerwca szparagi cieszą nasze oczy i podniebienia. Aby maksymalnie wykorzystać ten krótki okres i nacieszyć się ich smakiem na kolejny rok, staram się odkrywać wciąż coraz to nowsze i ciekawsze kuchenne inspiracje na ich przyrządzanie.
Również i tym razem będzie prosto, szybko i co najważniejsze bardzo smacznie. Myślę, że danie zachwyci także tych wymagających smakoszy.
W pierwszej wersji chodził mi po głowie makaron, bo jakoś te moje kubki smakowe nie były zbytnio przekonane do ryżu. Ale teraz mogę spokojnie potwierdzić, że ryż to był strzał w dziesiątkę.
Lekko podsmażony doprawiony odrobiną kurkumy i imbiru komponuje się idealnie z cytrynowym smakiem kurczaka i chrupiącymi szparagami.
Danie smakuje wyśmienicie, a dodatkowo nabiera lekko tajskiego charakteru.
Przygotowanie zajmuje ok. 30 minut. Zapraszam do kuchni…
1
Zrobione
|
Ugotuj ryż, zgodnie z przepisem na opakowaniu. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|