4 większe udka/ćwiartki kurczaka | |
1/2 średniego brokuła | |
1 opakowanie 250 g serka ricotta | |
suszony estragon i lubczyk | |
sól | |
pieprz | |
czosnek granulowany | |
papryka w proszku | |
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego | |
oliwa | |
szczypta cukru |
Soczyste mięso z udek idealnie doprawione ziołami z brokułowo serowym nadzieniem
Roladki z udek kurczaka nadziewane brokułem i ricottą
Udka przygotowujemy zazwyczaj w tzw. postaci „tradycyjnej”. Macerowane w ulubionej marynacie lub doprawione ulubionymi przyprawami i ziołami. Później są pieczone w piekarniku, na grillu lub np na patelni.
Pomyślałem więc nad zmianą tych przyzwyczajeń i wpadł mi do głowy jak się później okazało pyszny pomysł – „Roladki nadziewane brokułem i ricottą”. Był to bardzo udany i wyśmienity eksperyment.
Wprawdzie danie takie, jak każde roladki, czy zrazy wymaga trochę więcej pracy i wysiłku niż obsypanie tylko przyprawami, ale naprawdę warto – jest pysznie.
Kurczak w tej roli wypadł wyśmienicie, a przygotowanie go jest tak naprawdę szybkie i proste. Jedynym „utrudnieniem” jest chyba wytrybowania kości z udka. Jeżeli to robiliście już kiedyś to wiecie, że nie jest to wcale takie trudne na jakie wygląda.
Trybowanie to inaczej mówiąc usunięcie kości tak, aby mięso zostało w jednym kawałku (płacie) i bez zbędnego rozcinania.
Opisywałem wam już dokładnie ten zabieg krok po kroku wraz ze zdjęciami przy przepisie na :
Kotlet z udka kurczaka a’la schabowy (zobacz)
Ruszajmy do kuchni na kurczakowe podboje.
Zobaczycie, zakochacie się w tych roladkach…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
|
6
Zrobione
|
|
7
Zrobione
|
Przykryj naczynie folią aluminiową. Podawaj z ziemniakami, kluskami, kaszą lub makaronem. |
jeden komentarz Ukryj komentarze
Uwielbiam ten moduł odznaczania składników potrzebnych do zrobienia potrawy. Chodzę sobie po sklepie i wygodnie kompletuje składniki.