100g kaszy orkiszowej (woreczek) | |
3 średnie marchewki (zwykłe) | |
2 średnie marchewki żółte lub białe | |
2 średnie marchewki czarne (purpurowe) | |
1 łyżka masła | |
olej | |
pieprz | |
sól | |
2 łyżki miodu | |
sok z cytryny | |
1 łodyga selera naciowego | |
2 średnie pomarańcze | |
kilka gałązek świeżego tymianku | |
posiekana natka pietruszki do posypania |
Kolorowe marchewki z kaszą orkiszową i pomarańczami
Brakuje ci pomysłu na smaczne i zdrowe danie ? Może więc sięgnijmy po kolorowe marchewki i wyczarujmy z nich pyszną kompozycję smaków. Będzie jeszcze potrzebna: kasza orkiszowa, pomarańcze i seler naciowy.
Dzięki różnym kolorom danie nabiera dodatkowo mega apetycznego wyglądu.
Oczywiście jeżeli nie ma w waszej okolicy możliwości kupienia kolorowych marchewek, można użyć tych tradycyjnych – pomarańczowych.
Mnie szczęśliwie udało się kupić kolorowe. Można je dostać w dobrze zaopatrzonych warzywniakach lub np w Makro. Tak naprawdę nie jest to żadna nowość. Nie bójcie się tych kolorów, nie są sztuczne – to nie GMO. Są to stare, pierwotne odmiany w porównaniu do swojej najmłodszej siostry pomarańczowej którą zmodyfikowali Holendrzy.
Kolorowa marchewka może być miłym urozmaiceniem na naszym stole. Pamiętajcie tylko, że będzie to urozmaicenie bardziej wzrokowe, gdyż marchewki te smakuje zupełnie tak samo jak te „zwykłe”.
W takim razie chodźmy do kuchni wyczarować tą pyszną fit sałatkę…
1
Zrobione
|
|
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju i dodaj masło. Wrzuć żółtą i pomarańczową marchewkę. Wymieszaj. Zrób na patelni wolne miejsce i wrzuć tam purpurową marchewkę. Mała uwaga! Marchewkę podsmaż chwile a następnie zmniejsz ogień i przykryj patelnie. Smaż warzywa kilka minut, aż zaczną mięknąć. (5-7min) Zdejmij pokrywkę i polej marchewki miodem, dodaj seler oraz listki tymianku. Smaż co jakiś czas mieszając, do chwili aż marchewki będą już lekko miękkie. |
4
Zrobione
|
|
5
Zrobione
|
Do miski przełóż porwane plastry pomarańczy oraz kawałki marchewki wraz z sosem z patelni. Posyp kaszą. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj. Posyp natką i podawaj. Smacznego! |