2 filety z kaczki | |
sól | |
pieprz | |
Sos (opcjonalnie) : | |
1/2 szkalnki wytrawnego czerwonego wina | |
garść suszonej żurawiny | |
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich | |
1 łyżeczka masła |
Smażona kacza pierś czyli Stek z kaczki , to nic innego jak soczysty, kruchy, z delikatnie czerwonym mięsem i pyszną chrupiącą skórką rozpływający się w ustach kawałek mięska. Polecam go wszystkim. Tym którzy uwielbiają kaczkę, jak również tym którzy jej nie mieli jeszcze w ustach. Bez wątpienia stek z kaczki będzie smakował również fanom klasycznych steków wołowych. Ma doskonały smak i jest pyszny. W niecałe pół godziny używając wyłącznie dwóch przypraw – soli i pieprzu, mamy na talerzu „królewskie danie”. Mięso to jest bardzo delikatne i wymaga „dopieszczenia”, musimy się więc podczas przygotowania trzymać kilku ważnych zasad. Ale to zupełnie nie wypływa na trudność jego przyrządzenia.
Najważniejsze zasady to :
Steki z kaczki można podać z ulubionymi dodatkami lub polać sosem np. słodkim żurawinowym na czerwonym winie. Całkiem dobrze będą smakowały z pieczonymi ziemniakami czy frytkami oraz wszelkiego rodzaju sałatkami, najlepiej ze świeżych warzyw.
Ruszajmy więc do kuchni na kacze podboje…
1
Zrobione
|
Pierś z kaczki wyjmij z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowaniem. Dzięki temu mięso będzie miało temperatury pokojowej i zachowa soczystość. Osusza ręcznikiem papierowym. Skórę natnij w kratkę do samego mięsa, ale staraj się go nie naruszyć. Włącz i nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. |
2
Zrobione
|
Filety kaczki połóż na ZIMNEJ patelni skórą do dołu i zapal kuchenkę na pełną moc. Nie używaj żadnego dodatkowego tłuszczu! Czekaj aż temperatura się zwiększy. |
3
Zrobione
|
Przełóż piersi do żaroodpornego naczynia lub na blaszkę. Dobrze jest żeby naczynie było ciepłe – (najlepiej wyjęte z nagrzanego piekarnika). |
4
Zrobione
|
jeden komentarz Ukryj komentarze
A temperatury piekarnika to już za trudno żeby podać?
Nie za trudno, przecież jest podana 🙂
(Krok 01 – Na samym końcu)
Czy naczynie zaroodporne na byc przykryte?
I czy piers ma byc w nim ułożona skórka fo gory?
Naczynie ma być odkryte a pierś ma być skórką do góry. 🙂
nie czytasz ze zrozumieniem… w kroku 1 podane jest żeby nagrzać piekarnik do 200 stopni
Nie ma się czym zachwycać, nie każdemu posmakuje jak by jej nie przyrzadzic
Następny posmakowany… skąd wy bierzecie te dziwactwa językowe.? Potrawy można posmakować, zaś potrawa może smakować. Nigdy odwrotnie 😉
Dobrze wyszło. Następnym razem, będę jednak zdecydowanie krócej trzymał w piekarniku. Wolę jak jest różowawa po rozkrojeniu. Natomiast cały proces bardzo przydatny. Dzięki. Pozdrawiam
Zrobiłam wszystko po kolei i wyszła twarda.
Właśnie się zastanawiam z jakiego powodu wyszła twarda. Robiłem steki z kaczki kilkanaście razy i zawsze były soczysta i miękkie. Wydaje mi się, że twarda mogła być z dwóch powodów, albo z za długiego smażenia/pieczenia (przeciągnięcia) Należy zachować ostrożność co do czasu, zbyt długi skutkuje mimo wszystko suchością, a nawet stwardnieniem mięsa. Steki po przygotowaniu powinny być jeszcze lekko różowe w środku. Drugim powodem może być po prostu to, że zawiniła sama kaczka, była „stara”. Pozdrawiam
Nie musisz w ogóle wstawiać do piekarnika jeśli lubisz medium. Dodaj po minucie z każdej strony i ciesz się stekiem;)
Dzisiaj upiekłem kacze piersi wg waszego przepisu, wyszły przepyszne. Polecam,szybki i smaczny przepis.
Stek z kaczki pyszny, troche obawiałem się krótkiego czasu przygotowania mięsa ale stek wyszedł idealny, wg przepisu jest idealny.
Dziękuję za przepis. Filet z kaczki wyszedł super. Trochę dłużej potrzymałam na patelni a w piekarniku 2 minuty dłużej.
Super,super przepis.To drugi raz w tym roku jak zrobiłam,zjedliśmy z pieczonym jabłkiem i ziemniakami ze świeżym majerankiem.
Stek wyszedł świetny, polecam 🙂
Jeśli ktoś nie lubi zbyt krwistego mięsa to rzeczywiście można o te dwie, trzy minuty dłużej smażyć i piec. Ja podlałam w piekarniku czerwonym, wytrawnym winem, a wcześniej moczyłam w czerwone winie. Pycha
Wow przepis jest mega !!! właśnie skończyliśmy pyszną kolację dzięki 🙂 🙂 pozdrawiam
Dzień dobry. A do piekarnika wkładamy skórą do góry?
Skórą do góry. 🙂
Uff, dobrze zgadłam z kierunkiem pieczenia, to jedyne czego w przepisie brakowało 🙂 Dzięki wielkie za przepis, nie wiedziałam, że w domu można tak pyszną kaczkę przyrządzić.
Kaczka wyszła rewelacyjna. Miękka, soczysta. Po 12 min w piekarniku jest Pół krwista. Do soli i pieprzu dodałabym majeranek, żeby była bardziej aromatyczna.
Sorry ale pierwszy raz robie kaczke, skurą do dołu czy do góry w piekarniku?
Skórą do góry 🙂
Pierwszy raz robilem piersi z kaczki i jest Smakowita dla mnie rewelacja zonie tez smakowalo dzieki i pozdrawiam
A do sosu z żurawiny jakie zioła dodajemy?
Wszystko podane jest w liście składników. (1/2 łyżeczki ziół prowansalskich)
Skorzystałem z tego przepisu poraz pierwszy przygotowując piersi z kaczki. Od tej pory robię ją tylko i wyłącznie wg tego przepisu. Raz z sosem, raz bez zależy czy mam ochotę ale i z sosem i bez jest mega przepyszna. 🙂
Właśnie wtarłem przyprawy i zaraz wrzucam na patelnię 😋
Jakie przyprawy do sosu?
Wszystko podane jest w liście składników. Pozdrawiam
Bardzo dobry przepis. Zrobiłam na obiad, moja rodzina była zachwycona. Polecam 😊
Bardzo dziękuje twórcom strony za ten przepis, robię piersi z kaczki już po raz kolejny i za każdym razem wychodzą bardzo smaczne moja rodzina się zawsze nimi zachwyca. Dziękuję!
Czemu zimna patelnia?
Drogi Łukaszu… gdy smażymy pierś z kaczki ważnym jest, aby wytopił się cały tłuszcz ze skóry. Skórka powinna pozostać cienka, przypieczona i chrupiąca. Ten właśnie efekt uzyskamy gdy natniemy ją przed smażeniem w kratkę oraz gdy położymy pierś na zimnej patelni skórą do dołu – dzięki temu tłuszcz zacznie wytapiać się powoli, a nie „zamknie się” od wysokiej temperatury. 🙂 Pozdrawiam.
Bardzo po męsku napisany sposób przyrządzenia,brawo. Moje modyfikacje na urodziny mojej dziewczyny- część wytopinego tłuszczu podlałem do żaroodpornego- POMIĘDZY piersi do rzuciłem pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka, zmiażdżony ząbek czosnku i kilka ŚREDNICH w ÓSEMKI pokrojonych słodkich zimowych jabłek.To nasza stara odmiana, przepyszna,teraz mają niemal wiśniową skórkę -ważne by NIE MIAŁY za dużo soku . PRZYKRYTE naczynie idzie do piekarnika jak w przepisie. Dołożyłem tylko cztery minuty dłuższy czas. Na pozostałym tłuszczu na patelni lekko uprażyłem średniego buraka-można w cieniutkie plastry pokroić albo zetrzeć na tarce na GRUBYCH oczkach. Wybrałem tarte,bo drugiego buraka podałem NA SUROWO z naturalnym jogurtem i mrożonym siekanym koperkiem z jesieni.
Kaczka kocha jabłka i buraczki – a sos z żaroodpornego niemal nie wymaga wykończenia -kwestia smaku
Do tego kwiaty, świece, domowe wino…muzyka Mendes …
A w finale
.. magiczna cyfra siedem.. budząca westchnienia świadomych… przy trzech w sumie płytach – Sade.. Dion.. Jopek..
No więc i ja spróbowałam….
Kaczuszka wyszła przednia! Mój zięć się zachwycił, że kaczka może być taka soczysta i delikatna! Dziekuję bardzo i pozdrawiam
Super 🙂 Ciesze się, że smakowała i że będą „plusy” u zięcia 😉 Pozdrawiam
czy mogę dzień wcześniej natrzeć kaczkę marynatą z papryki czosnku i majeranku
czy mogę dzień wcześniej zamarynować w ulubionych przyprawawch
Oczywiście. Jak najbardziej kaczkę można zamarynować dzień wcześniej. Im dłużej będzie w marynacie tym lepiej. Mięso powinno leżeć w lodówce.
Dzień dobry!
Dziś zrobiliśmy kaczkę wg podanego przepisu, pierwszy raz. Wyszło znakomicie, dziękuję Autorowi przepisu za podzielenie się.
Pozdrawiam,
Piotr
Bardzo się cieszę, że kaczka smakowała. Pozdrawiam 🙂
Kapitalny efekt! Lekko krwiste jak najlepszy stek. Ale trzymajcie się przepisu (minuty, temperatury it.p.)
Nieziemsko dobre. Mięsko jak z najlepszej restauracji. Byłam pełna obaw, ale efekt nas zachwycił. Polecam..
na który poziom wkładamy do piekarnika
Na środkowy
Robię kaczkę z tego przepisu kolejny, chyba piąty raz i zawsze wychodzi pyszna. Nie lubię krwistej więc dwie minutki dużej w piekarniku. Sos robię z żurawiny ze słoiczka, podlewam wytrawnym winem i odparowuję. Bez tego dodatku już tak nie smakuje. Sos konieczny! Dziękuję za przepis, wcześniej wychodziło różnie…
O matko!! Właśnie zrobiłam i zjadłam 😍 coś wspaniałego !! Polecam z dodatkiem puree z kalafiora ♥️
Najlepszy przepis. Stosuję się co do minuty i za każdym razem przepyszna