• Home
  • Zupy
  • Zupa z fasolki szparagowej na kwaśno

Zupa z fasolki szparagowej na kwaśno

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

ok. 2 - 2,5 litra wywaru wieprzowego (np. z żeberek lub kości wieprzowych) można zastąpic bulionem drobiowym lub warzywnym
350 g żółtej fasolki szparagowej
2 marchewki
1 mały korzeń pietruszki
kawałek (ok.1/4) selera
100 g pokrojonego w małą kostkę boczku
1 łyżka smalcu
1 kopiasta łyżka mąki
3 średnie ziemniaki
2-3 łyżki octu
cukier
sól i pieprz
vegeta (opcjonalnie)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Zupa z fasolki szparagowej na kwaśno

Bardzo prosta w przygotowaniu, lekka i smaczna zupa z żółtą fasolką szparagową i warzywami.  Słodko-kwaśny smak podkręcony jest delikatną zasmażką przygotowaną na bazie wędzonego boczku, co nadaje jej bardzo fajnej lekko aksamitnie kremowej konsystencji.

Zupa jest pyszna, delikatna i na pewno „zauroczyła” wasze podniebienia. To idealna propozycja na smaczne danie obiadowe.

.

Zupę najlepiej gotować na wywarze wieprzowym,  jest wtedy najsmaczniejsza, ale nic się nie stanie na przeszkodzie gdy ugotujecie ją na wywarze drobiowym lub po prostu warzywnym.

Do wywaru dobrze jest też wrzucić kawałeczek czegoś wędzonego np. skórę odkrojoną z boczku, kawałeczek wędzonki itp.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Ugotuj wywar na kościach lub świeżych żeberkach wieprzowych z dodatkiem włoszczyzny.

Wywar wieprzowy można zastąpić wywarem warzywnym lub bulionem drobiowym.

2
Zrobione

Fasolkę opłucz, odetnij końcówki i pokrój na skos w cienkie plasterki.

3
Zrobione

Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, opłucz i pokrój w małą kostkę.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

4
Zrobione

Do gorącego wywaru wrzuć pokrojoną fasolkę i gotuj na średnim ogniu ok. 15 min

5
Zrobione

Dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa i gotuj jeszcze ok. 10 min.
Po tym czasie wrzuć ziemniaki i gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. (ok 10-15 min.)

6
Zrobione

Przygotuj zasmażkę.
Na patelni rozgrzej smalec i boczek. Smaż go do czasu, aż się nieco wytopi i przyrumieni.

Wsyp na patelnię mąkę i dość energicznie mieszaj, do chwili aż połączy się ona z tłuszczem.
Smaż mąkę z tłuszczem na złoty kolor - ok. 1-2 minuty (nie przypal jej!)

Następnie szybko mieszając połącz zasmażkę z zupą, tak, aby uniknąć powstaniu grudek.
Zupę zagotuj.

7
Zrobione

Dopraw do smaku solą i pieprzem, octem i cukrem.
Zupa powinna być kwaskowata i mieć wyraźny słodko-kwaśny smak .

Opcjonalnie można ją doprawić jeszcze odrobiną vegety.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Zupa orientalna z krewetkami i marynowanym imbirem
Następny przepis
Insalatina (Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami)
Poprzedni przepis
Zupa orientalna z krewetkami i marynowanym imbirem
Następny przepis
Insalatina (Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami)

Dodaj swój komentarz