


















| 400 ml mleka kokosowego | |
| 2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego | |
| 150 g makaronu udon | |
| 450 g oczyszczonych krewetek (2 opakowania 225g) | |
| 3 łyżki sosu rybnego | |
| 30 g pasty tom yum | |
| 5 liści limonki kaffir (np. suszonych) | |
| słoiczek (190g/110g) różowego imbiru z zalewą (do sushi) | |
| 100 g brązowych pieczerek (mogą być białe) | |
| 6-7 suszonych (lub świeżych) grzybów shitake wcześniej namoczonych | |
| 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku | |
| 1 łodyga trawy cytrynowej | |
| kawałek (ok 3cm) startego korzenia imbiru | |
| 1,5 łyżki soku z limonki | |
| 1 łyżka brązowego cukru | |
| 2 łyżki koncentratu pomidorowego | |
| świeża kolendra (do posypania) |
Zupa orientalna z krewetkami i marynowanym imbirem
Coś z tajskich smaków. Pyszna i aromatyczna zupa z mlekiem kokosowym i makaronem udon. Z dodatkiem krewetek, grzybów shitake, pieczarek i marynowanego imbiru.
Makaron udon możecie zastąpić makaronem ryżowym a zamiast grzybów shitake wystarczą same pieczarki.

Miałem okazje jeść taką zupę u kuzynki na urodzinach i tak mi smakowała, że postanowiłem ją odtworzyć mimo braku oryginalnego przepisu. Udało się to w 100%. Ten smak jest uzależniający.
Intensywnego aromatu nadają zupie egzotyczne dodatki jak listki limonki kaffir, trawa cytrynowa czy kolendra. Zupa jest lekko pikantna, rozgrzewająca i sycąca. Słodka, ostra, słona i kwaśna jednocześnie w idealnym połączeniu.

Przygotowanie zupy jest bardzo proste. Zapraszam do kuchni…
|
1
Zrobione
|
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. Wyłóż go na sitko, przelej wodą i odcedzić. |
|
2
Zrobione
|
|
|
3
Zrobione
|
|
|
4
Zrobione
|
|
|
5
Zrobione
|