Topinambur z jarmużem i kaszą pęczak

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
500g topinamburu
1 szklankę kaszy pęczak
2 duże garście jarmużu
2 i 1/2 łyżki masła klarowanego
1 nie za duża czerwona cebula może być w zastępstwie "biała"
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
biały pieprz
estragon
cząber
sól

Bardzo smaczne danie z patelni, które szybko przygotujecie na obiad lub kolację.

  • 45 min
  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Topinambur z jarmużem i kaszą pęczak.  Czyli będzie zdrowo , smacznie i  wegetariańsko.  Tym razem proponuje przepis dla miłośników kasz ,zdrowego jedzenia  oraz dla tych którzy szukają inspiracji na potrawy z topinamburem. To taka moja troszkę „autorska” wariacja kulinarna.  Ale ,muszę się pochwalić ,że moim dzisiejszym degustatorom bardzo smakowało.  Mam więc nadzieję ,że i Wam będzie.

Topinambur.  Jest ostatnio o nim coraz  głośniej ,szczególnie w świecie ludzi pasjonujących się gotowaniem.  Jeszcze nie tak dawno warzywo to ciężko było zdobyć w większości warzywniaków ,a dzisiaj przeżywa swój renesans i można go kupić już np w Biedronce 🙂  Tych którzy nie mieli jeszcze z nim do czynienia zachęcam do degustacji i eksperymentów w kuchni.

Topinambur to mała, chrupiąca bulwa. Smaczna i do tego zdrowa. Pomaga utrzymać właściwą mikroflorę jelit, wzmacnia układ odpornościowy. Jest źródłem inuliny, potasu, żelaza i tiaminy – witaminy B1. Idealna jest również dla osób z cukrzycą. Więcej o nim napisałem w Kulinarnym ABC – poczytajcie (Topinambur).  Tym czasem chodźmy do kuchni…  Zapraszam

 

Kroki

1
Zrobione

Opłukaną kaszę podpraż chwilę w suchym garnku. Dodaj odrobinę masła klarowanego a gdy się rozpuści zalej 2 szklankami ciepłej wody. Troszkę posól ,zamieszaj i przykryj garnek. Gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj na mały ogniu ,aż kasza całkowicie wchłonie wodę (około 20-25min.) Gdy kasza się gotuje można przygotować warzywa. :)

2
Zrobione

Jarmuż oczyść z grubych łodyg i wrzuć na wrzątek. Gotuj ok. 3-4 minuty. Przełóż na sitko i przelej zimną wodą. Pozostaw do odsączenia.

3
Zrobione

Topinambur obierz bardzo cieniutko.

Najwięcej cennych witamin znajduje się pod jego skórką ,która jest jadalna i często nie wymaga w przepisach obierania. Skórka pozostaje zawsze troszkę twardsza i "chrupiąca". Ja w tym przepisie skrobałem topinambur ,łyżeczką jak imbir ;) ,ale obierać można normalną obieraczką.

Wlej do wody 2 łyżki soku z cytryny lub octu i wrzucaj do niej obrany topinambur. W przeciwnym razie ściemnieje.

4
Zrobione

Cebulę pokrój w kostkę ,czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Topinambur pokrój w plasterki (ok 0,3-0,4cm)
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego ,wrzuć pokrojony czosnek i czerwoną cebulę. Dodaj szczyptę estragonu, cząbru oraz pieprz. Po chwili wrzuć pokrojony w plasterki topinamburu. Zmniejsz ogień i po około 5 minutach dodaj na patelnię jarmuż. Duś wszystko razem na małym ogniu, mieszając delikatnie od czasu do czasu (najlepiej jest potrząsać patelnią, żeby topinambur się nie rozpadł) Po około 20 minutach topinambur powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Gdyby warzywa zaczęły się przypalać podlej niewielką ilością wody.

5
Zrobione

Gdy topinambur będzie gotowy wsyp na patelnię kaszę i całość delikatnie wymieszaj. Dopraw sosem sojowym ,ewentualnie pieprzem... Smacznego!

Pieczony boczek z piekarnika
Poprzedni przepis
Pieczony boczek z piekarnika
Flaczki z boczniaków
Następny przepis
Flaczki z boczniaków
Pieczony boczek z piekarnika
Poprzedni przepis
Pieczony boczek z piekarnika
Flaczki z boczniaków
Następny przepis
Flaczki z boczniaków

Dodaj swój komentarz