• Home
  • Inne
  • Sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat

Sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat

2 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
700g ziemniaków (podobnej wielkości) najlepiej sałatkowe ,które nie rozpadają podczas gotowania, np. Frezja , Agata
1 czerwona cebula (nie za duża) w zastępstwie może być biała
3 łyżki octu (najlepiej z białego wina)
5 łyżek oleju
200 ml bulionu
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka musztardy (najlepiej słodkiej)
mały pęczek szczypiorku lub natkie pietruszki
sól
pieprz

Klasyczna sałatka ziemniaczana na kwaśno w wiedeńskim stylu, Podstawowy i najbardziej popularny dodatek do sznycla wiedeńskiego

  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat to krojone w plasterki ziemniaki , marynowane w winnym occie.  Najlepszy towarzysz  „Sznycla Wiedeńskiego” (przepis). Polecam ją również do innych mięsnych dań jak chociażby do naszego klasycznego schabowego 😉 Pycha!  Sałatka ta  jest również bardzo popularna w Niemczech. Nie ma na nią przepisu „idealnego” i  występuje w różnych wariantach w zależności od regionu.   W wersji z północnych Niemiec zawiera często majonez. Jest jednak kilka elementów wspólnych jak np. kwaśny smak (ocet lub kiszone czy konserwowe ogórki)  ,cebula (często czerwona) oraz bulion i dodatek oleju.  Wersja tego przepisu „zdobyłem” jakiś czas temu podczas moich podróży od rodowitych mieszkańców Wiednia.  Sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna.  W takim razie zapraszam do kuchni… 🙂  Działajmy.

Kroki

1
Zrobione

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach (około 20 min). Tak żeby były miękkie ,ale się nie rozgotowały. Najlepiej ,żeby były to ziemniaki tzw "sałatkowe"

TIP :
Gotując ziemniaki w mundurkach ,często zdarza się ,że się rozlatują podczas gotowania. Prostym sposobem ,by temu zapobiec jest dodanie w połowie gotowania łyżeczkę soku z cytryny lub octu.

2
Zrobione

Cebulę obierz i pokrój w cienkie półtalarki (pióra). Szczypiorek drobno posiekaj.

3
Zrobione

Ugotowane ziemniaki ostudź i obierz. Jeszcze ciepłe pokrój na równe nie za cienkie plasterki. Przełożyć do miski. Podgrzej bulion ,rozpuścić w nim musztardę i od razu dodaj go do ziemniaków.
Delikatnie przemieszaj.

4
Zrobione

Przygotuj marynatę. Wymieszaj ocet ,olej cebulę ,cukier ,trochę soli i pieprzu. Następnie wlej ją na ziemniaki i delikatnie całość przemieszaj. Posyp szczypiorkiem oraz dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem - jeżeli to konieczne. Gotowe... Można już jeść ,ale najlepiej zostawić sałatkę na minimum 30 min. by się zmacerowała. Smacznego.

Poprzedni przepis
Wiener Schnitzel – Sznycel wiedeński
Następny przepis
Pstrąg z piekarnika pieczony z ziemniakami
Poprzedni przepis
Wiener Schnitzel – Sznycel wiedeński
Następny przepis
Pstrąg z piekarnika pieczony z ziemniakami

Ukryj komentarze

W 100% się zgadzam!! Jest najlepsza jaką w życiu zrobiłam, a robiłam z bardzo wielu przepisów. Pozdrawiam i proszę o więcej takich pyszności.

Zgadzam sie z Ellą też robiłam z wielu przepisów,ale ten najlepszy przepis najsmaczniejsza sałatka …moja ulubiona. 🙂

Dodaj swój komentarz