• Home
  • Ryby
  • Pstrąg z piekarnika pieczony z ziemniakami

Pstrąg z piekarnika pieczony z ziemniakami

2 1

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
2 pstrągi patroszone
500g ziemniaków do ugotowania w łupinkach. Najlepiej jednakowej wielkości.
3 łyżki masła
6 ząbków czosnku lub tylko jedne do samego natarcie ryb
1 cytryna
1 czerwona cebula
sól
pieprz biały może być zwykły czarny.
tymianek świeży (lub suszony)
1/2 pęczka natki pietruszki
1 mała papryczka chilli jeżeli nie masz lub nie lubisz ostrego - pomiń

Wystarczy świeży pstrąg ,kilka ziemniaczków ,cebula ,przyprawy i mamy gotowe na stole nieprawdopodobnie smaczne danie

  • Ilość osób 2
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pstrąg z piekarnika pieczony z ziemniakami.  Nie miałem dzisiaj zupełnie pomysłu na obiad. Na szczęście po otwarciu lodówki przypomniałem sobie ,że nie tak dawno zostałem „posiadaczem” dwóch wypasionych ryb. Ryby te niecierpliwie czekały w kolejce na swoją kulinarną przygodę w mojej kuchni. Tak więc to był ich dzień 😉 – Pstrąg z piekarnika pieczony z ziemniakami. 

Pstrąg jest rybą o bardzo delikatnym i wykwintnym smaku. I nie trzeba być naprawdę wielkim znawcą gastronomii żeby przyrządzić tą pyszną rybkę. Ta dzisiejsza kulinarna inspiracja jest bardzo łatwa w przygotowaniu .a jednocześnie to znakomita propozycja  na szybki obiad.  Zaczynamy…

Kroki

1
Zrobione

Ryby umyj , osusz i natrzyj dokładnie z każdej strony solą. Również w środku. Z cytryny odkrój 4 plasterki (przydadzą się później) ,a z pozostałej wyciśnij sok którym skrop całe ryby. Posyp tymiankiem. Przeciśnij przez praskę jeden ząbek czosnku (lub go posiekaj) i wysmaruj nim wnętrze ryb. W ten sposób przygotowane pstrągi pozostaw na około 30 minut w lodówce.

2
Zrobione

Ziemniaki wyszoruj a następnie gotuj w mundurkach w delikatnie posolonej wodzie ok. 15 minut. Do chwili ,aż będą prawie miękkie. Zdejmij z kuchenki i zalej zimną wodą. Gdy ostygną pokrój je razem ze ze skórką na równe ćwiartki.

3
Zrobione

Z papryczki chili usuń pestki i posiekaj , cebulę pokrój "w ćwiartki" na 8 równych kawałków. Pozostałe ząbki czosnku delikatnie rozgnieć ze skórką. Wszystko razem z ziemniakami włóż do naczynia do pieczenia. Polej całość dokładnie oliwą ,dopraw solą , pieprzem i tymiankiem. Delikatnie wymieszaj.

4
Zrobione

Wyjmij pstrągi z lodówki. Włóż do naczynia żaroodpornego między ziemniaki i warzywa. Posyp pieprzem. Do środka każdej ryby daj natkę pietruszki, pozostałe plasterki cytryny oraz kawałki masła. Daj również po kilka maślanych wiórków na górę. Skrop całość oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 25-30 minut, do chwili aż ryby zaczną się rumienić. Smacznego.

Poprzedni przepis
Sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat
Pieczony boczek z piekarnika
Następny przepis
Pieczony boczek z piekarnika
Poprzedni przepis
Sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat
Pieczony boczek z piekarnika
Następny przepis
Pieczony boczek z piekarnika

Dodaj swój komentarz