• Home
  • Warzywa
  • Pizza z białymi szparagami, kozim serem i suszonymi pomidorami

Pizza z białymi szparagami, kozim serem i suszonymi pomidorami

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
350 g białych szparagów lub około 240 g obranych z odłamanymi końcówkami
300 g mąki (typ 550)
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
pieprz
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka suszonych drożdży
150 g serka mascarpone
100-150 g koziego sera (typu rolada)
50-60 g startego parmezanu
40 g suszonych pomidorów, osączonych z oliwy
gałązka rozmarynu
gruboziarnista sól
  • Ilość osób 4
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Pizza z białymi szparagami, kozim serem i suszonymi pomidorami

 

Kochane szparagi!  Można je jeść i jeść … A sezon na nie taki krótki… Czasu jest zawsze za mało żeby wypróbować  wszystkie pomysły, ale możemy przecież poczekać na kolejny sezon i znowu rozkoszować swoje podniebienia kulinarnymi szaleństwami z ich udziałem 🙂

Tak właśnie przeczekał na swoją kolej ten przepis na pizzę z białymi szparagami, który sobie odpisałem dawno, dawno temu z magazynu „Kuchnia”. Wprowadziłem małe kosmetyczne zmiany i wyszło wręcz bosko 😉

Pomysł na połączenie szparagów, koziego sera i pomidorów suszonych ułożonych na serku mascarpone z dodatkiem parmezanu wydawał mi się idealny. Może nie jest to wielkie odkryciem kulinarne ale nie da się zaprzeczyć, że Pizza z białymi szparagami, kozim serem i suszonymi pomidorami to poezja smaków. Będziecie zachwyceni.

Pizza jest bezmięsna, ale można położyć na nią dodatkowo kilka plasterków kiełbasy chorizo. Mimo wszystko spróbujcie w pierwszej kolejności wersję oryginalną.

Zapraszam do kuchni.. Działamy! To nie będzie trudne.

 

Kroki

1
Zrobione

Wymieszaj mąkę z łyżeczką soli oraz łyżeczką drożdży. Następnie wlej 200 ml ciepłej wody oraz 2 łyżki oliwy i zagnieć ciasto.

2
Zrobione

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około półtorej godziny - do wyrośnięcia.

3
Zrobione

Do serka mascarpone zetrzyj skórkę z 1 cytryny dodaj parmezan, popieprz i posól do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

4
Zrobione

Szparagi obierz nożykiem do jarzyn poniżej główki w dół, ku nasadzie. Następnie odłam zdrewniałe, włókniste końcówki (trzymając szparaga za oba końce wygnij go delikatnie - powinien złamać się we właściwym miejscu)

5
Zrobione

Odetnij główki i przetnij każdą na połowę.
Pozostałe szparagi potnij wzdłuż w cienkie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.

6
Zrobione

Ser pokrój w plasterki, pomidory w kostkę a z rozmarynu oderwij igiełki.
Rozwałkuj ciasto do grubości około centymetra i ułóż go na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia.

7
Zrobione

Piekarnik nagrzej do 250°C. Na cieście rozsmaruj masę z mascarpone i parmezanu, na niej ułóż szparagi. Lekko posól.
Wstaw pizzę do piekarnika. Piecz na najniższej półce piekarnika około 20 minut (bez termoobiegu)

Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C.

Na 5 minut przed końcem pieczenia rozłóż na wierzchu pokrojone w kostkę pomidory oraz plastry koziego sera, posyp pizzę rozmarynem.

Przed podaniem oprósz pizzę solą morską i skrop oliwą. Smacznego!

8
Zrobione
Poprzedni przepis
Białe szparagi z krewetkami w sosie brandy
Następny przepis
Bakłażany faszerowane komosą ryżową z sosem pomidorowym a’la marinara
Poprzedni przepis
Białe szparagi z krewetkami w sosie brandy
Następny przepis
Bakłażany faszerowane komosą ryżową z sosem pomidorowym a’la marinara

Dodaj swój komentarz