Pieczony boczek z piekarnika
W miodowo ziołowej skorupce ,zapieczony z ziemniakami

5 2

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

800-900g świeżego boczku,
3 łyżki oleju lub oliwy
2 łyżki ketchupu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka pieprzu
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka musztardy najlepiej ostrej
500g ziemniaki

Prosty ,wspaniały i sprawdzony przepis ,który zadowoli wszystkich amatorów pysznego pieczystego.

  • 90 min
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Propozycja dla wielbicieli mięsa oraz dla tych wszystkich którzy tylko od czasu do czasu lubią zjeść coś „porządnego”.  Zwłaszcza w takim wydaniu.  Wiem dobrze ,że pieczony boczek  nie znajdzie się w menu osób liczących każdą kalorię ,ale na stole smakoszy – jak najbardziej!  Odpowiednio przyprawiony jest smaczny i aromatyczny.

W przepisie, w składnikach dodałem ziemniaki (500g).  Można je ugotować  w mundurkach lub normalnie i około 15 min przed końcem wrzucić pokrojone do piekarnika i dopiec wraz z boczkiem. To dla tych z was ,którzy chcą  zjeść danie obiadowe. Pozostałą część boczku można wykorzystać na kanapki i tym sposobem mamy dwa w jednym.  Jeżeli natomiast nie macie ochoty na danie główne i boczek będzie pieczony wyłącznie do spożywania na zimno ,ziemniaki można spokojnie pominąć.

Boczek dobrze jest , żeby  po przyprawieniu pozostawić go na 2-3 godziny w lodówce.

W takim razie zapraszam do kuchni ,zapalajmy piekarniki

 

Kroki

1
Zrobione

Boczek umyj i osusz. Następnie natnij skórę nożem w skośną kratkę ,przez całą jej powierzchnię.

2
Zrobione

Do miseczki wlej 2 łyżki oleju , miód , ketchup. Dodaj pieprz ,czosnek ,majeranek ,sól ,słodką i ostrą paprykę oraz musztardę. Wszystko razem mieszaj do uzyskania gęstej masy. Masą natrzyj cały boczek i odłóż do lodówki. Najlepiej na 2-3 godz.

3
Zrobione

Ziemniaki :

Ziemniaki wyszoruj ,zalej gorącą wodą ,delikatnie posól i gotuj "w mundurkach" do miękkości (około 25 min.) Wystudź i pokrój w w ćwiartki ze skórką. Dopraw solą , pieprzem ,papryką czerwoną w proszku. Można posypać je również "Przyprawą do ziemniaków". Ziemniaki należy dodać do piekarnika na około 15 min przed końcem pieczenia boczku. Podpiec je ,aż się zarumienią.

4
Zrobione

Boczek przełóż do naczynia żaroodpornego, nasmarowanego wcześniej tłuszczem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 ºC i podpiecz około 20 min. Następnie podlej ciepłą wodą i zmniejsz temperaturę do 180 ºC. Piecz boczek jeszcze ok. 1 godzinę. Podlewaj go delikatnie jeżeli woda wyparuje. Jeżeli wierzch się przypiecze , przykryj boczek folią aluminiową. Smacznego.

Poprzedni przepis
Pstrąg z piekarnika pieczony z ziemniakami
Następny przepis
Topinambur z jarmużem i kaszą pęczak
Poprzedni przepis
Pstrąg z piekarnika pieczony z ziemniakami
Następny przepis
Topinambur z jarmużem i kaszą pęczak

Ukryj komentarze

Jak dla mnie przepis idealny! jestem pod wrażeniem, zrobiłam i każdy był zadowolony. Próbowałam go na mięsie od dobrowolskich.

boczek wyszedł super, wyśmienity smak, pyszny, niebo w gębie, mięki, soczysty, przyprawy strzał w dziesiatkę…. łatwie i szybkie przyrządzanie. Smacznego

Ten boczek wyszedl PRZEPYSZNY! Pierwszy raz robiłam pieczeń z prawdziwego zdarzenia, bo marny ze mnie kucharz, a ten boczuś wyszedł niebiański ❤ dziękuję 😍

Dodaj swój komentarz