• Home
  • Owoce morza
  • Mule zapiekane w pomidorach pod serowo-czosnkową pierzynką

Mule zapiekane w pomidorach pod serowo-czosnkową pierzynką

1 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

700 g świeżych muli
1 cebula
150 ml białego wytrawnego wina
3 kromki pieczywa tostowego
1 ząbek czosnku
1 pęczek pietruszki
2 jajka
100 g sera Cheddar możesz zastąpić innym serem np Gouda
2 pomidory
SOS POMIDOROWY :
1 cebula
400-500 g pomidorów (lub pomidory krojone w puszce)
olej
sól / vegeta
cukier
pieprz
zioła prowansalskie
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Mule zapiekane w pomidorach pod serowo-czosnkową pierzynką

Wyśmienita propozycja dla amatorów owoców morza. Delikatne i pyszne mule zapieczone w piekarniku na pomidorowym sosie. Zazwyczaj mule kojarzą się wszystkim z sosem z białego wina lub jako dodatek do spaghetti czy innego makaronu. Jeżeli więc do tej pory nie mieliście okazji próbować tych zapiekanych, to gorąco polecam, są znakomite. Nawet gdy się za nimi nie przepada to, w tej wersji można je pokochać 😉
 
Danie nadaje się idealnie na przystawkę lub efektowną kolacje.
Mule prezentują się i smakują rewelacyjnie, powinny zaskoczyć mile Waszych gości.
Przygotowanie jest naprawdę bardzo szybkie i proste. W jednym garnku nastawiamy mule w drugim sos pomidorowy, a w misce przygotowujemy farsz. Później nadziewamy, zapiekamy i gotowe.
Sos pomidorowy można kupić gotowy, ale polecam przygotować ten z przepisu. Świeże pomidory, olej, cebulka, kilka minut duszenia, a smak nie do porównania 🙂
W takim razie zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Mule opłucz pod bieżącą zimną wodą (nigdy nie ciepłą) i za pomocą nożyka starannie oczyścić z narośli i bisiorów (nitek). Uszkodzone i otwarte muszle należy wyrzucić.

TIP:
Otwartymi można lekko uderzyć o blat – jeśli się zamkną to znaczy, że są świeże, jeśli nie to trzeba je wyrzucić.

2
Zrobione

Oczyszczone mule umieścić w garnku, zalej winem, dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę, posól i popieprz.

Podgrzewaj pod przykryciem na dużym ogniu do chwili, aż muszle się otworzą (ok. 3-5 min). Możesz w tym czasie energicznie poruszyć garnkiem.
Mule odcedź na sitku. Zamknięte wyrzuć.

3
Zrobione

SOS POMIDOROWY :

Cebule pokrój w kostkę a pomidory na małe kawałki. W rondelku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i przesmaż ją chwilę, aż będzie szklista.
Dodaj pomidory. Duś całość na średnim ogniu około 15 min, aż pomidory będą miały konsystencje gęstego sosu. Mieszaj od czasu do czasu.
W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Dopraw solą lub vegetą, pieprzem, cukrem oraz szczyptą ziół prowansalskich.

4
Zrobione

W misce umieść pieczywo tostowe i pokrusz go na małe kawałeczki. Dodaj drobno pokrojony ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki.

Ser zetrzyj na tarce i połowę dodaj do miski. Wbij dwa jajka. Przypraw solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszaj.

5
Zrobione

Pomidory pokrój w drobną kosteczkę.
Mule napełniaj przygotowanym farszem.
Na dno naczynia do zapiekania rozlej gęsty sos pomidorowy. Układaj na nim nafaszerowane muszle.

6
Zrobione

Nafaszerowane mule obsyp pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz resztą sera.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 min. Podawaj od razu, na gorąco.
Smacznego!

Przygotowane do zapieczenia mule, można trzymać w lodówce i zapiec dopiero w chwili gdy np. przyjdą do nas goście.

Poprzedni przepis
Kremowa zupa z wędzonego pstrąga i makreli
Następny przepis
Moskole podhalańskie z krewetkami w sosie czosnkowo-śmietanowym
Poprzedni przepis
Kremowa zupa z wędzonego pstrąga i makreli
Następny przepis
Moskole podhalańskie z krewetkami w sosie czosnkowo-śmietanowym

jeden komentarz Ukryj komentarze

Tak się składa, że byłem gościem Piotrka i jadłem jego mule. Jestem miłośnikiem muli i przeważnie jadłem je gotowane w winie, ale mule wg tego przepisu są świetne w smaku i wyglądzie…. POLECAM i czekam na przepisy z owocami morza;)

Dodaj swój komentarz