Makaron ze szparagami i kurczakiem

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
250 g makaronu np. świderki, penne
400 g fileta z kurczaka
250 g słodkich, przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
80-100 g tartego parmezanu
1 mała cebula
4 ząbki drobno pokrojonego czosnku
olej
140 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
szczypta cukru
pieprz i sól
natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Makaron ze szparagami i kurczakiem

Szybkie, nieskomplikowane danie ze szparagami na pyszny obiad lub ciepłą kolacje. Proste składniki  idealne do przygotowania na zabiegany dzień.

 

Kolorowe i bardzo smaczne połączenie kurczaka, makaronu i pomidorków koktajlowych ze szparagami. Po prostu pycha.

Jeżeli nie lubicie zbyt intensywnego aromatu czosnku, użyjcie do przepisu tylko 2 ząbków.

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Makaron ugoruj al’dente w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.

Szparagi umyj, osusz, odłam twarde końcówki.
Chwytając palcami za końce łodyg, odłam ich najtwardszą część (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Zielonych szparagów nie trzeba obierać!

Szparagi pokrój na 3-4 równe kawałki.

2
Zrobione

Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj 2 ząbki czosnku.
Po chwili dorzuć kurczaka, Dopraw solą i pieprzem,
Smaż około 3 do 5 minut. a następnie zdejmij i odstaw go na bok.

3
Zrobione

Na patelnię wlej bulion. Dodaj pokrojone szparagi.
Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Dodaj szczyptę cukru oraz pozostały czosnek.
(Jeżeli nie przepadasz za zbyt intensywnym jego aromatem, można go na tym etapie pominąć.)
Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj szparagi przez około 5 min,

4
Zrobione

Dodaj makaron, kurczaka, parmezan oraz pomidory.
Opcjonalnie - można dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.

Delikatnie wszystko pomieszaj i gotuj chwile na małym ogniu do chwili aż pomidorki zaczną mięknąć a ser się rozpuści.

Podawaj gorące
Smacznego!

Poprzedni przepis
Orientalna zupa z boczniakami i kurczakiem
Następny przepis
Cannelloni ze szparagami i szynką parmeńską pod beszamelem
Poprzedni przepis
Orientalna zupa z boczniakami i kurczakiem
Następny przepis
Cannelloni ze szparagami i szynką parmeńską pod beszamelem

Dodaj swój komentarz