Insalatina (Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami)

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

80-100 g sałaty Insalatina
6-7 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
100 g sera feta
1 czerwona papryczka chili
2 łodygi zielonej cebulki
pestki słonecznika lub dynii (do posypania)
SOS :
5 łyżek oleju roślinnego lub oleju z zalewy z suszonych pomidorów
1 i 1/2 łyżki soku z limonki można zastąpić sokiem z cytryny
1 łyżka miodu
sól i pieprz
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Insalatina (Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami)

Insalatina to włoska odmiana zielonej sałaty. Jest troszkę podobna do rukoli. Kupicie ją bez problemu w sieci sklepów Lidla.

Sałata ma małe i kruche listki o wyjątkowo delikatnym smaku w którym wyczuwalna jest orzechowa nuta z małym posmakiem goryczki. To idealna baza do sałatek.

Tym razem propozycja chrupiącej i szybkiej sałatki z dodatkiem fety i suszonych pomidorów na bazie sosu winegret.

Więcej o sałacia insalatina przeczytacie w przepisie:

Sałatka z rzodkiewką, chorizo i pomidorkami cherry

Zapraszam do kuchni…

Kroki

1
Zrobione

Sałatę przepłucz, osusz i przełóż do miski.

2
Zrobione

Suszone pomidory wyjmij z zalewy i pokrój w cienkie paseczki.
Fetę pokrój w kostkę, dymkę na cienkie plasterki.
Chili drobno posiekaj. Wszystkie składniki dodaj do sałaty.

3
Zrobione

Przygotuj sos :
olej oraz sok z limonki (cytryny) wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu.

Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp pestkami słonecznika lub dyni, ewentualnie popieprz i dopraw jeszcze solą do smaku.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Zupa z fasolki szparagowej na kwaśno
Następny przepis
Pieczony łosoś z makaronem, bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi
Poprzedni przepis
Zupa z fasolki szparagowej na kwaśno
Następny przepis
Pieczony łosoś z makaronem, bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

Dodaj swój komentarz