• Home
  • Inne
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej nadziewane kaszą bulgur z mięsem i papryką

Gołąbki z kapusty pekińskiej nadziewane kaszą bulgur z mięsem i papryką

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

Ilość porcji
1 duża kapusta pekińska
500 g mięsa mielonego
100 g (woreczek) kaszy bulgur
1 jajko
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
Sos pomidorowy :
2 łyżki oleju
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
cukier
szczypta ziół prowansalskich

Rozpływające się w ustach i szybkie w przygotowaniu gołąbki zawinięte w liście kapusty pekińskiej

  • Ilość osób 3
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Gołąbki z kapusty pekińskiej nadziewane kaszą bulgur z mięsem i papryką

Gołąbki lubi bardzo dużo osób. Problem w tym, że są dość pracochłonne i mimo tego, że są  smaczne zazwyczaj robimy je niezbyt często. Dla zabieganych dobrą alternatywą, są tzw „gołąbki bez zawijania”, ale można te dwie rzeczy pogodzić – czyli pyszny smak tradycyjnych gołąbków z szybkim i prostym przygotowaniem. 😉

To właśnie gołąbki z kapusty pekińskiej zwane przez niektórych – gołąbkami „Pekińskimi” (jakoś nie lubię tej nazwy) są idealnym pomysłem. Są cudownie lekkie i aromatyczne, a co najważniejsze nie wymagają wiele czasu na przygotowanie.

Klasyczny farsz ryżowy zastąpiony został tutaj kaszą bulgur, a dodatkowo oprócz mięsa dodana jest papryka oraz seler naciowy. Jest smacznie, ale oczywiście jeżeli nie macie akurat tych wszystkich składników w lodówce możecie stworzyć własną kompozycje smakową np zastępując seler pieczarkami.

Jeszcze mała podpowiedź – w składnikach jest jedna duża kapusta pekińska. Dobrze jest kupić np dwie sztuki i wykorzystać do gołąbków największe wierzchnie liście z które łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.  Z pozostałych zrobimy np sałatkę czy surówkę 🙂

No to zaczynajmy…    Zapraszam do kuchni

Kroki

1
Zrobione

Ugotuj na sypko kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.

2
Zrobione

Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Paprykę pokrój w drobną kostkę a seler naciowy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, cebulę i chwilę podsmaż. Dodaj paprykę, seler i duś wszystko razem na średnim ogniu kilka minut. Zdejmij patelnie z ognia.

3
Zrobione

Do miski przełóż kaszę, mielone mięso, podsmażoną cebulę z papryką i selerem. Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

4
Zrobione

Z kapusty na samym dole odetnij głąb i rozdziel ją na pojedyncze liście. Wybieraj największe i najbardziej rozłożyste.

W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę (około 1/2 pojemności). Gdy woda się zagotuję wkładaj do niej po kilka liści na około maks. 3 min. Sparzone przekładaj na talerz do ostudzenia.

Porada :
Z poszczególnych liści można odciąć tzw. główny nerw (przesuwając nożem równolegle po liściu), ułatwi to zwijanie gołąbków. Trzeba uważać żeby ich nie połamać.

5
Zrobione

Na każdy liść kapusty nakładaj po 1-2 łyżce farszu. Zroluj kawałek, zawiń boki do środka, a następnie zwiń do końca jak roladę. (patrz zdjęcia)
Przygotowane gołąbki wkładaj do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej masłem.

6
Zrobione

Naczynie przykryj folią i wstaw do nagrzanego na 180 piekarnika. Zrób sos (przepis poniżej).
Po około 30 minutach wyciągnij naczynie z piekarnika i polej gołąbki sosem pomidorowym. Zapiekaj jeszcze (już bez folii) około 15-20 minut.

7
Zrobione

Sos pomidorowy :

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory, doprawi cukrem, solą, pieprzem i szczyptą ziół. Wymieszaj i chwilę poduś (3-4 min).

Poprzedni przepis
Frytki z topinamburu z piekarnika
Następny przepis
Pieczony kalafior
Poprzedni przepis
Frytki z topinamburu z piekarnika
Następny przepis
Pieczony kalafior

Ukryj komentarze

Dodaj swój komentarz