Faszerowane jajka na kilka sposobów
Krewetki z ogórkiem, Kapary z anchois, Marynowane grzybki

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

JAJKA FASZEROWANE ANCHOIS i KAPARAMI :
4 jajka
2 łyzki śmietany 18%
4 filety anchois (plus do dekoracji)
płaska łyżeczka musztardy
40 g serka typu Almette
1 łyżka kaparów z zalewy (plus kilkanaście do dekoracji)
sól, pieprz
JAJKA W BURACZANYM PŁASZCZYKU FASZEROWANE MARYNOWANYMI PIECZARKAMI :
4 jajka
koncentrat z buraków
80 g pieczarek marynowanych + kilka do dekoracji
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
JAJKA FASZEROWANE KREWETKAMI I ZIELONYM OGÓRKIEM :
4 jajka
200 g małych krewetek
1 ząbek czoasnku (opcjonalnie)
1 łyżka masła
150 g obranego zielonego ogórka
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy (najlepiej słodkiej)
sól, pieprz
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Faszerowane jajka na kilka sposobów

Faszerowane jajka to pyszna przystawka. Możemy je faszerować szynką, tuńczykiem, łososiem, pieczarkami i wieloma innymi składnikami. Nadzienia do jajek, można również uatrakcyjniać za pomocą mniej lub bardziej wyszukanych dodatków.

 

 

Mam dzisiaj dla was trzy fajne pomysły na faszerowane jajka. Wszystkie są szybkie w przygotowaniu, smaczne i bardzo efektowne. Myślę, że znajdziecie w tej propozycji jakiś swoje smaki 😉

 

Do dekoracji możecie użyć szczypiorku, kiełków rzodkiewki lub koperku. W takim razie zapraszam do kuchni…

 

JAJKA FASZEROWANE ANCHOIS i KAPARAMI

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na pół.

Filety anchois i kapary posiekaj.

 

Wyciągnij delikatnie żółtka. Rozgnieć je w miseczce dodaj musztardę, serek, śmietanę, po szczypcie soli i pieprzu, wymieszaj na gładką masę.

 

Dodaj posiekane filety anchois i kapary. Napełnij masą białka. Dekoruj pozostałym anchois, kaparami i pieprzem.

 

JAJKA W BURACZANYM PŁASZCZYKU FASZEROWANE MARYNOWANYMI PIECZARKAMI

Ugotowane na twardo jajka obierz i włóż do garnka. Wlej koncentrat buraczany, zagotuj i odstaw do wystygnięcia.

Jajka wyciągnij z zalewy i osusz. Przekrój delikatnie na pół i wyjmij żółtko.

Pieczarki drobno posiekaj.

 

Żółtka rozgnieć w miseczce, dodaj grzyby i majonez. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Farszem napełnij połówki jajek, udekoruj pozostałymi grzybkami i np. koperkiem lub kiełkami

 

JAJKA FASZEROWANE KREWETKAMI I ZIELONYM OGÓRKIEM

 

Jajka ugotuj na twardo. Przekrój na pół i z każdej połówki wyciągnij żółtko. (żółtka odłóż do innego dania.)

 

Krewetki podsmaża chwilkę na maśle z drobno posiekanym czosnkiem, (około 4 minuty) do czasu aż zmienią kolor na różowy. Dopraw solą do smaku.

 

 

Ogórka pokrój w drobną kosteczkę,

 

W miseczce wymieszaj, chłodne krewetki (kilka zostaw do dekoracji), ogórek, majonez i musztardę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziej połówki jajek.

Na każdym jaju ułóż jedną krewetkę oraz ozdób kiełkami, rzeżuchą lub plasterkiem rzodkiewki.

Poprzedni przepis
Skorzonera z szynka parmeńską, serem gorgonzola i suszonymi pomidorami na cieście francuskim
Następny przepis
Sałatka z zielonymi szparagami i chorizo
Poprzedni przepis
Skorzonera z szynka parmeńską, serem gorgonzola i suszonymi pomidorami na cieście francuskim
Następny przepis
Sałatka z zielonymi szparagami i chorizo

Dodaj swój komentarz