• Home
  • Grzyby
  • Drobiowe żołądki z boczniakami, imbirem i musem jabłkowym

Drobiowe żołądki z boczniakami, imbirem i musem jabłkowym

0 0

Udostępnij przepis na:

Możesz również skopiować link do strony z przepisem

Składniki

500 g żołądków drobiowych
250 g boczniaków
ok. 1 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki oleju
1 średnia cebula
1 łyżka płynnego miodu
1 drobno posiekany ząbek czosnku
4 łyżki sosu sojowego
2 kwaśne jabłka
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
gałka muszkatołowa
  • Łatwy

Składniki

Wykonanie

Drobiowe żołądki z boczniakami, imbirem i musem jabłkowym

Podroby albo się kocha, albo nienawidzi. Myślę jednak, że nawet Ci którzy za nimi specjalnie nie przepadają, dadzą się do nich przekonać za sprawą tego wyjątkowo smacznego przepisu.

To wyśmienite połączenie smaków żołądków oraz boczniaków z dodatkiem lekko kwaskowego musu jabłkowego. Dodatkowo dzięki dodaniu imbiru oraz sosu sojowego danie nabiera bardzo fajnego lekko egzotycznego charakteru.

Danie idealnie sprawdzi się w roli dania głównego jak również pysznej przystawki. Oryginalną wersję tego przepisu stworzyła Agata Wojda – szefowa kuchni oraz autorka wielu ciekawych kulinarnych inspiracji które można śledzić  na łamach magazynu „Moje Gotowanie”

Polecam wam bardzo to łatwe, sycące i ciekawe danie którego smak na pewno was zaskoczy.  Serwujemy go z chlebem, kaszą lub z ziemniaczanym puree.

Zapraszam do kuchni..

 

Kroki

1
Zrobione

Żołądki umyj, oczyść i zalej gorącym bulionem na 30 min. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj na małym ogniu do czasu, aż zaczną mięknąć.

2
Zrobione

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na złoty kolor posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w paski boczniaki, miód i posiekany czosnek.
Dopraw całość sosem sojowym i pieprzem. Smaż chwilę na średnim ogniu.

3
Zrobione

Podgotowane żołądki pokrój na małe kawałki (bulion zachowaj) , dodaj do cebuli z boczniakami i przesmaż wszystko razem ok. 3 minut.

Podlej bulionem z gotowania, dodaj starte na mus jabłka, zioła prowansalskie oraz starty imbir.

4
Zrobione

Duś najlepiej pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż żołądki będą całkiem miękkie. W razie potrzeby podlewaj delikatnie bulionem.
Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw odrobiną gałki, świeżo mielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą.

Podawaj z chlebem, kaszą lub puree ziemniaczanym.

Smacznego!

Poprzedni przepis
Chrupiące placki ziemniaczano-cukiniowe z aromatycznym gulaszem
Następny przepis
Figi zapiekane z gorgonzolą i szynką parmeńską
Poprzedni przepis
Chrupiące placki ziemniaczano-cukiniowe z aromatycznym gulaszem
Następny przepis
Figi zapiekane z gorgonzolą i szynką parmeńską

Dodaj swój komentarz