






Bób z krewetkami i chorizo w sosie pomidorowym
W tym sezonie bób króluje w mojej kuchni w niestandardowych odsłonach. Daje mi to możliwości ciągłego odkrywania i poznawania nowych smaków oraz napędza do kolejnych kulinarnych wyzwań i fascynacji.
Tym razem polecam wam kolejny fajny pomysł na wykorzystanie bobu. Będzie to tzw. surf and turf, czyli połączenia mięsa i owoców morza – w tym wypadku krewetek i chorizo.
Wyszło pysznie i bardzo aromatycznie. Nie wiem dlaczego, ale danie kojarzyło mi się chwilami z paellą. Chociaż gdybym miał opisać go w dwóch słowach to było by to : „hiszpańska fasolka po bretońsku” 🙂
Bób w takiej postaci możecie podać z kaszą, ryżem, ale według mnie rewelacyjnie smakuje z grzankami czosnkowymi lub ze zwykłym pieczywem.
Oczywiście danie można jeść bez dodatków. Smak bobu idealnie komponuje się tutaj z gęstym sosem pomidorowym o wyrazistym smaku, który zawdzięczamy dodaniu pysznego hiszpańskiego chorizo oraz maślanych krewetek. Poezja smaków 🙂
Do przepisu możecie wykorzystać bób świeży lub mrożony. Pędzimy do kuchni.
1
Zrobione
|
Bób umyj pod bieżącą wodą i blanszuj we wrzątku przez około półtorej minuty. Ponownie doprowadź wodę do wrzenia. |
2
Zrobione
|
|
3
Zrobione
|
|
4
Zrobione
|
Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć rozmrożone krewetki i obsmaż po minucie z każdej strony. Krewetki dodaj do sosu pomidorowego z bobem. Całość dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą "Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" (opcjonalnie) Delikatnie wymieszaj, posyp pozostałą natką pietruszki i podawaj. |
5
Zrobione
|
|